Jiný byznys, ale přesto vlastně byznys

recenze

Řízení neziskových organizací (2018) 4 z 5 / Tresť
Řízení neziskových organizací

Sama tak trochu uvažuju nad založením neziskovky. A jak jsem se dočetla, je to prostě směr budoucnosti. Když to vezmeme do důsledku a v tom důsledku budeme kalkulovat s tím, že nenastanou žádné větší rozbroje v Evropě (i když, no, teď to v politice téměř v celé Evropě vypadá dost na levačku), tak dojdeme k jednoduché myšlence. Byznys, to jest kšeft, bude pro stále méně lidí. A uživit se bude tedy přinejmenším obtížné. A kam se přehrnou finanční toky? Do neziskového sektoru, který bude částečně zajišťovat fungování společnosti. Pokud nedojde k rozbrojům. A k těm dojít může.

Kniha Řízení neziskových organizací je podrobná. Snaží se seznámit hloubajícího s fungováním organismu neziskovky. Od samotného založení, přes řízení, až po financování. Nejzásadnější kapitolou knihy se stal marketing a financování. Je pro to jednoduchý důvod – u neziskovky je to jinak než u byznysu. Financování se hledá, nevydělává se. Je možné zažádat u státních institucí, lze hledat dotace nebo granty. Jde se obracet na soukromé firmy a společnosti. Lze se pokusit o crowfunding a fundraising (chtělo by to české ekvivalenty, přeci nebyli moudří lidé jen při obrození, no ne?).

A to byly kapitoly, které mě zajímaly nejvíc. Řízení a daňová pravidla a účetnictví, to je pro mě zatím hra daleké budoucnosti. Nejdřív je mi třeba přemýšlet nad konceptem. Jinak řečeno – nejdřív potřebuju sehnat auto, než se stanu dopravcem, že jo.

A tady narazím na problém knihy. A rovnou se zostra ptám – psaly autorky knihu jako diplomovou práci nebo jako jakýsi návod pro založení a řízení organizace, kde doufaly v co největší dopad? Jsem si jistá, že uvažovaly nad druhou možností. Ale, bohužel, stvořily možnost první. V knize neukazovaly příklady dobře fungujících neziskovek, ale babraly se v zákonech a grafech a obecných datech. Což je ve výsledku chybou. Alespoň z mého laického pohledu. Protože text knihy je tak velmi úzkoprsý, škrobený a nezáživný. I odborná literatura jde přeci udělat tak, aby nesmrděla křídou, ale právě životem. Ač autorky uvedly pár příkladů, přesto zvolily možnost popsat činnost a řízení neziskovky na zákonech a nařízeních.

Děsí mě, že hravost a humor jsou nekorektní. Ač se jimi dá říct mnohem víc, než suchou mluvou zaprášených slovníků. Nevidím moudrost v tom, když se člověk zahalí do mlhy složitě šroubovaných vět a slov, která vycházejí z akademického prostředí. Moudrost vidím v tom, když výše popsané umí člověk nepoužívat.

Ale to je vlastně jen takové postesknutí nad tím, proč podobná literatura nejde dělat z trochu větší lidskostí. Samotná kniha je velmi podrobná a skutečně se s její asistencí nebudu bát promýšlet koncept vlastní neziskovky. A třeba, třeba se mi to i díky této knize podaří.

Komentáře (2)

Přidat komentář

siena
05.12.2018

Také mne při čtení napadlo, co je vlastně obsahem knihy a co jsou projekce a představy autorky recenze.

Lector
05.12.2018

Recenzi jsem si přečetl a pokud je kniha taková, jak praví recenze, asi bych se hodně rozmýšlel vzít ji do ruky.

Pasáž "Nejzásadnější kapitolou knihy se stal marketing a financování. Je pro to jednoduchý důvod – u neziskovky je to jinak než u byznysu. Financování se hledá, nevydělává se. Je možné zažádat u státních institucí, lze hledat dotace nebo granty. Jde se obracet na soukromé firmy a společnosti. Lze se pokusit o crowfunding a fundraising (chtělo by to české ekvivalenty, přeci nebyli moudří lidé jen při obrození, no ne?)" mne roztrpčila.
Je to naivní. Věta "Financování se hledá, nevydělává se" je nepochopením principu NO. NO nerozdělují zisk, ale musí vydělávat, aby měly peníze na další rozvoj a obnovu.
A zakládat NO s tím, že budou chodit jen s nataženou rukou a žít z dotací, je cesta do pekel.
Takové knihy jsou pěkné, ale vězte že ten "byznys" musí NO, které mají nějakou dobu dobře fungovat, dělat také.