Jenčov v ohrožení

recenze

Železná rukavice (2022) 5 z 5 / a.k
Železná rukavice

Je tomu už rok, co po smrti svého přítele Haška převzal Ondřej z Rohatce hrádeček Jenčov z rukou samotného markraběte Karla. Jenčov se vzpamatovává z hamižného chování bývalého správce a v rukách nového majitele pomalu vzkvétá. Obyvatelé jsou rádi za nového pána, pryč jsou zavedené vydřidušské praktiky, které nahradily dobré úmysly a spravedlivý přístup Ondřeje, který se sám nebojí přiložit ruku k dílu.

Počet obyvatel Jenčova se rozrostl s příchodem huťařů a havířů. Slibná jsou naleziště železné rudy a pod vedením předáka Hanse Hammera se pomalu plní Ondřejův sen. S využitím nerostného bohatství se zcela změní život zbídačeného Jenčova.

Ondřejovy úspěchy však hatí křivoklátský purkrabí Chval. Horšího úhlavního nepřítele si nemohl přát. Intrikami se pokusí dnes již perspektivní Jenčov Ondřejovi ukrást. Ondřej by se rád bránil, neměl by nic proti přímému střetu, třeba i vojenskou silou, spojenci ho však žádají o zdrženlivost. Než proběhne sněm, na kterém bude markrabě Karel ustanoven právoplatným následníkem trůnu, nemá podniknout žádné neuvážené činy. Jinak by mohl dosud vládnoucí Jan Lucemburský zrušit darovací dekret a o Jenčov by Ondřej definitivně přišel.

Román „Železná rukavice“ je druhý díl série s Ondřejem z Rohatce a volně navazuje na předešlou epizodu. Zápletka je v podstatě velmi jednoduchá, napsaná je ale bravurně. Už předešlý díl byl moc dobrý, tentokrát to bylo snad ještě lepší. Ondřej je prototypem postavy, kterou nelze si nezamilovat, dokáže si poradit v každé situaci a vždy najde to správné řešení i v těch nejzapeklitějších situacích.

Nechybí zde ani trio z předešlého dílu: svérázná Chiara, mentálně zaostalý hromotluk Bruno a ohromný pes Markus, který dokáže nahnat strach už jen tím, že je. Chiara vystřídala zemřelého přítele a stala se Ondřejovi nejbližší osobou. Praštěné rozhovory s Chiarou nahradily ty, které dříve vedl právě s Haškem. Dialogy v sobě nesou kousavý humor a jsou příjemným zpestřením poutavě napsaného příběhu, ve kterém se stále něco děje. Ať už jde o hledání východiska, jak zachránit Jenčov před zlotřilci, nebo třeba barvité popisy procesů zpracování železné rudy, vyprávění má neustále náboj, který si dokáže připoutat čtenářovu pozornost.

Tohle je přesně ten typ knížky, kterou otevřete … a odložíte až s přečtenou poslední stránkou. Výborné to bylo, moc doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář