Jeden z nich to byl. Ale kdo?

recenze

Jeden z nás (2020) / Podlavicí
Jeden z nás

Shari Lapena pro mě byla velkou neznámou. Přestože ráda sáhnu po thrilleru, její tvorbě jsem se vyhýbala, protože jsem měla pocit, že je produktem skvělé marketingové kampaně. Pak přišla kniha Jeden z nás. Nevím proč, ale chtěla jsem si ji přečíst. A dobře jsem udělala.

Klid jednoho newyorského předměstí, kde všichni žijí rádoby dokonalý život, je narušen nálezem těla mrtvé sousedky, o níž si mysleli, že utekla od svého manžela. Navíc je některým sousedům doručen anonymní dopis s omluvou nějaké matky – její syn se k nim vloupal, ale nic neukradl… To vše odstartuje lavinu lží, intrik, pomluv a odhalení. Všechna tajemství vyplouvají na povrch. Někdo z nich je vrah. Ale kdo?

Jeden z nás bylo mé první setkání s Shari Lapenou, proto jsem netušila, co od ní čekat. Chtěla jsem dostat napínavý (psycho)thriller, u něhož se pobavím a vypnu. Jaké bylo mé překvapení, když se mi dostalo přesně to, co jsem chtěla a (možná) ještě trochu víc.

Shari Lapena je skvělá vypravěčka, která umně buduje atmosféru. Děj má rychlý spád – kapitoly navazují jedna na druhou, ovšem ne vždy se dozvíme to, co potřebujeme, navíc kapitoly téměř vždy končí otevřeně, takže má čtenář nutkavou potřebu číst dál a dál.

Děj je velmi spletitý a čtenář postupně rozmotává vztahy mezi obyvateli prominentní čtvrti. A tohle mě fakt bavilo – šťourat se ve zdánlivě dokonalých životech hlavních hrdinů – odhalovat tajemství, nevěry, vyvracet, či potvrzovat pomluvy, a pomalu si dávat postupným skládáním střípků dohromady to, co se tam vlastně stalo. Troufám si tvrdit, že v ději nebylo jediné hluché místo.

Ve vypravěčské linii se střídalo několik postav, což je v tomto typu knih jen ku prospěchu, protože se čtenářům dostává různých pohledů na celou situaci.

Je vám, tuším, jasné, že jsem z knihy Jeden z nás naprosto nadšená. Zhltla jsem ji za dva dny a okamžitě po dočtení jsem si začala vyhledávat další autorčiny knihy. Otázkou je, jestli jsem měla napoprvé štěstí a sáhla po její nejlepší knize, nebo budu stejně nadšená i z těch dalších. Uvidíme, brzy to zjistím.


Děkujeme společnosti Euromedia Group, a.s., za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (2)

Přidat komentář

Podlavicí
10.08.2020

Díky za tip!

katule1992
12.07.2020

Já osobně mám nejraději NEVÍTANÉHO HOSTA, ale je pravda, že to není klasický thriller jako v tomto případě, ale spíše britská klasická detektivka ve stylu Agathy Christie. Ta mi sedla nejlépe :)