Únik z knihovny.

recenze

Únik z knihovny pana Lemoncella (2022) 5 z 5 / Podlavicí
Únik z knihovny pana Lemoncella

Knihovna s mluvícími hologramy, která potěší doslova všechny a v jakémkoliv věku. Jednoduchá fantasy oddechovka na pár večerů.

"A tak Kyle sešel do sklepa a objevil tam jednu ze svých nejoblíbenějších deskových her: Domácí i venkovní hon za pokladem pana Lemoncella. Populární tvůrce her pan Lemoncello s ní slavil obrovský úspěch. Když byli Kyle a jeho bratři menší, hráli ji tak často, že paní Keeleyová napsala do firmy pana Lemoncella, aby jí poslali nový balíček hracích karet. Nové karty obsahovaly nejrůznější podivnosti, které jste měli nacházet, jako třeba vytahané dospělácké trenýrky, špinavý talíř nebo shnilou slupku od banánu."

Luigi Lemoncello je světově známý tvůrce her. Kyle Kelley je dvanáctiletý fanoušek pana Lemoncella. Miluje všechny jeho hry, a když vyhraje jednu z dvanácti pozvánek, je štěstím bez sebe. Spolu s dalšími jedenácti dětmi má možnost užít si noc plnou zábavy v knihovně. Není to ledajaká knihovna, nacházejí se zde hologramy zvířat, různých lidí, staveb a dalších věcí. Avšak když se ráno skupinka dětí probudí, dveře jsou zamčené. Mají za úkol najít cestu ven. Kdo vyjde ven jako první, vyhraje hodně lákavou cenu.

"Uložte, prosím, všechny mobilní telefony, tablety a iPady do beden, které vám poskytli naši hlídači Clarence a Clement. Elektronika bude po dobu vašeho pobytu uložena do bezpečí a při odchodu ji dostanete zpátky. Můžete používat dotykové počítače ve stolech, pokud budete potřebovat procházet katalog knihovny a vyhledávat něco na internetu. Z těchto zařízení nicméně nelze posílat ani na ně nelze přijímat e-maily nebo textové zprávy jakéhokoliv typu."

Konec jsem tak nějak hned od začátku čekala - hlavní postava má to štěstí, že se mezi těch dvanáct dětí dostane, byť svou práci odbyl, a samozřejmě vyhraje. Moje emoce byly při čtení hodně smíšené. Někdy jsem byla zaražená, jindy šťastná a někdy třeba překvapená, nebo naštvaná. O jednotlivé děti jsem se většinou nebála, ale když se jedna z účastnic zasekla do třídičky knížek s domněnkou, že jí to pomůže vyhledat cestu ven, přiznávám, trochu jsem strach měla.

Postavy byly hodně odlišné. Kyle Kelley je opravdu milý a v průběhu je asi nejhodnější ze všech. Pomáhá ostatním, je hodně hravý, a jak už jsem zmínila, miluje hry. Pravý opak je Charles Chiltington, který byl opravdu otravný, pasáže, kde vystupoval, promlouval, jsem měla dokonce sto chutí přeskočit. Jak se říká - lezl mi na nervy. Charles je typická vlezdoprdelka, která když nikde nejsou kamery nebo někdo dospělý, tak na všechny nadává, pomlouvá je. Prostě falešný člověk.

"Chiltington byl had. Ještě hůř. Slimák. Možná pijavice. Něco kluzkého a slizkého, co po sobě nechávalo mastnou stopu a přiživovalo se to na nápadech ostatních. Proto Chiltington během včerejšího večerního honu za zákusky sledoval ty dva knihovnické šprty, Pecklemana a Fernandeze. Haley byla dost chytrá, aby chápala, že jim Chiltington chce krást nápady."

Nejlepší a nejnapínavější okamžiky knížky byly části, v nichž děti řešily různé rébusy. To jsem si pak sama lámala hlavu nad tím, jak bych to řešila já. A musím říct, že opravdu netuším, zda bych se z této knihovny dostala

1968 CESTA VEN VEDLA DOVNITŘ
Počkejte, řekla Haley. Vzpomínáte na všechny ty otázky ze znalostní soutěže, kterou jsme hráli v pátek večer? Vedla jsem si tak příšerně, že jsem si jich pak pár našla na googlu. A všechny byly z roku 1968.
Já jsem si taky zjišťovala pár věcí, ozvala se Sierra.
Pan Lemoncello se narodil v roce 1956. To znamená, že dvanáct mu bylo v roce 1968.
Hmm, protáhla Akimi. A má to nějaký význam?
To si piš, přikývl Kyle. Rok 1968 je klíčem.

Kniha je psána napínavě, srozumitelně s lákavou zápletkou, při čtení často ztratíte pojem o čase. Ano, až tak je skvělá. Milým překvapením pro mne byly drobné ilustrace, které mi pomohly ujasnit si představy. Jediné, co mi v knize vadilo, byl, jak už jsem psala, Charles. Ale co by to bylo za knihu bez takové postavy, že jo. Pokud váháte, zda si přečíst tuhle knihu, neváhejte a jděte do toho. Nebudete litovat!

Komentáře (1)

Přidat komentář

broskev28
11.06.2023

Díky za krásnou recenzi - souhlasím s řečeným, resp. napsaným, kniha je opravdu dobrá!