Kufr z nebe

recenze

Kufr z nebe (2022) 4 z 5 / Podlavicí
Kufr z nebe

Dnes vám představím knihu Kufr z nebe od Lin Riny. Je to detektivní román ze světa Kronik prachu, které jsem zatím nečetla, ale od stejné autorky již mám přečtenou Limeu, takže jsem měla nějaká očekávání. A hned na začátku vám musím prozradit, že jsem se nezklamala.

Příběh se odehrává v Londýně na konci 19. století. Hlavní hrdinka je mladá, cílevědomá žena, která pochází z chudé rodiny. Měla štěstí, že se jí ujala bohatá mecenáška, takže žije u ní v domě a může chodit na vysokou školu pro ženy. Elisa je typická moderní žena a při čtení máte celou dobu pocit, že se narodila do špatné doby. Nedělá si hlavu s žádnými omezujícími pravidly, kterými je v té době sešněrován život každé ženy. Ještě se dokáže smířit s tím, že musí chodit v podivných kloboucích, to překousne, aby udělala své mecenášce radost. Ale že nesmí chodit do hospody? Nezájem, vkročí do ní hlavními dveřmi. Že by se ke všem lidem měla chovat uctivě, i když jsou jí nesympatičtí a ublížili jí? Nezájem, pěkně od plic jim řekne, co si o nich myslí. Že si nesmí půjčovat knihy v hlavní knihovně? Nezájem, když jí vyhodí dveřmi, vrátí se oknem. Že by se jako žena nesměla pustit do vyšetřování spojené s kufrem, který propadl střechou knihovny, kde pracuje její kamarádka Animant? To je pro její zvědavou duši naprostý nesmysl. A vzhledem k tomu, že má pocit, že policie přehlíží ty nejdůležitější důkazy, vrhne se do vyšetřování po hlavě. Doprovází ji mechanik Jamie, který se k celému případu přichomýtl vlastně náhodou, a nakonec i majordomus Benjamin, do kterého je Elisa bezhlavě zamilovaná.

V knize vás tak čeká spousta napínavých, bláznivých a životu nebezpečných situací, do nichž se hlavní hrdinové dostanou. Díky jejich pohybu po Londýně se můžeme seznámit s tím, jak hlavní město Británie na konci 19. století vypadalo, jak se žilo v chudinských čtvrtích i v jakém přepychu naopak přebývala londýnská smetánka.

Já jsem v příběhu našla všechno, co mám opravdu ráda. Detektivní pátrání, dobrodružství, historii a romantiku. A jakou romantiku!, i když to tak na začátku knihy vůbec nevypadalo. Až jsem z té roztomilosti, váhavosti, nervozity a zdvořilosti málem uronila slzu. Knihu tak můžu doporučit všem, kteří mají rádi mnou vyjmenovaná témata. Všeho tam najdou vrchovatě. A já se jdu vrhnout na Kroniky prachu, nechápu, jak mi tak dlouho mohly unikat!

Komentáře (0)

Přidat komentář