Minulost se ztrácí mezi řádky.

recenze

Tajemné dopisy (2023) 5 z 5 / Podlavicí
Tajemné dopisy

Jako letošní deváťák jsem toho měla poslední dobou hodně. Výběr nové školy, učení na přijímačky. Protože jsem ale velkým nadšencem knížek (hlavně těch romantických), čas na čtení si vždycky najdu. A když se mi do rukou dostala knížka Tajemné dopisy, neváhala jsem ani chviličku. S autorkou, Hannah Reynoldsovou, jsem se ještě do této chvíle nesetkala, po přečtení Tajemných dopisů ale vím, že knížky téhle autorky nedržím v ruce naposledy.

Překonáš to. Říká se, že láska je vědomá volba být spolu.

Zamilovat se přes sociální sítě a virtuální svět? To není v dnešní době nic nového. Zamilovat se ale při hledání starého pána, který kdysi dávno psal vaší babičce milostné dopisy? Tímto seznámením se asi může chlubit málokdo. Například Abigail Schoenbergová, hlavní hrdinka této knihy, patří mezi tyto šťastlivce. Jednou se jí totiž do rukou dostane krabice, ve které je spousta milostných dopisů adresovaných její nedávno zemřelé babičce, kterou jako malou čtyřletou holčičku odvezli z rodného Německa, aby jí zachránili život před nacisty. Když Abby začne pátrat po odesílateli těchto dopisů, po záhadném panu E., dovedou ji dopisy na ostrov Nantucket, kde se chystá strávit léto. Na ostrově se potká s klukem (samozřejmě hrozně hezkým), který je shodou náhod vnuk záhadného pana E. A tady se začínají věci pořádně komplikovat.

Proč se musí člověk v životě tolikrát rozhodovat? Proč nemůžeme najít směr, který nás jednoduše povede tam, kde máme být? Ale existovalo tolik odboček, tolik příležitostí, jak to pokazit nebo naštvat druhé lidi...

V této knize jsem neměla problém si postavy oblíbit. Abby je vášnivou čtenářkou a to je asi důvod, proč mi byla od začátku velmi sympatická. Noah, vnuk pana E., mě občas štval svou nerozhodností, ale všechno se to vyrovnávalo jeho dobrými vlastnostmi. A taky je moc hezký, že ano :).

Ostrov Nantucket byl velmi dobře zpracovaný, realistický a po celou dobu čtení čtenáři mohou objevovat krásná místa ostrova. Nejlepším místem pro mě bylo knihkupectví, ve kterém Abby po celé léto pracovala. Bylo tam totiž tolik skvělých knížek. Koupila bych je všechny! Ono je ale možná dobře, že tak krásné a obrovské knihkupectví tady u nás nemáme, protože můj bankovní účet by se za chvíli blížil k nule :).

Knihu bych doporučila komukoliv. Je to sice romantický YA román, své si ale najdou také ostatní. Buď čtenáře zaujme romantická linka, historické příběhy, anebo také životní moudra ukrytá v dopisech. Mně se knížka moc líbila. Byla to skvělá oddychovka proti stresu u přijímaček. Velmi mě zaujala historická stránka knížky, i když historie není zrovna můj šálek čaje. Romantická linka byla za mě taky velice povedená. Celkově mám z knížky velmi dobrý pocit.

Komentáře (0)

Přidat komentář