Tajemné dopisy

Tajemné dopisy https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507845/bmid_tajemne-dopisy-YIr-507845.jpg 4 35 7

Sedmnáctiletá Abby Schoenbergová je najednou bez kluka a plánů na léto. To se ale změní, když se jí do rukou dostanou milostné dopisy nedávno zemřelé babičky, kterou jako čtyřletou poslali pryč z rodného Německa, aby ji zachránili před nacisty. Abby se rozhodne odkrýt její minulost a zjistit, kam se poděl náhrdelník, který jí záhadný milenec jménem Edward odmítl vrátit. Vydá se na ostrov Nantucket, kde narazí na jeho pohledného vnuka… a věci se pořádně zkomplikují.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Summer of Lost Letters , 2021


více info...

Přidat komentář

mignon
13.10.2023 5 z 5

Hezké téma, zajímavé propojení historie a současnosti. Sympatičtí hrdinové, zajímavé prostředí, za mě jednoznačně palec nahoru. A závěr potěšil ;)

broskev28
11.10.2023 4 z 5

"Její život byl hodně komplikovaný a zamotaný, spousta příběhů spletených v jeden a nikde žádná úhledná mašle."
Právě to, co mi na knize Slunečnice vadilo, je tady v pohodě. Příběh, v němž potomci odkrývají minulost svých prarodičů a "objevují" válečné hrůzy, je zařazen do kategorie YA, takže s ním - rozuměj s jeho jednoduchým vyprávěcím stylem a žhavou romantickou linkou - vůbec nemám problém. Navíc mě i jako dospěláka oslovil strohý popis toho, jak si GB v parlamentu odhlasovala přijímání dětí ohrožených německých Židů, zatímco v USA tohle vůbec neprošlo. Podobně přímočaře je zde objasněn postoj americké veřejnosti k židovskému obyvatelstvu už v časech před- i poválečných: něco, co mě velmi překvapilo v knize Lovkyně.
Takže já určitě doporučím nejen náctiletým.

"V místnostech plných knih se mi vždycky dýchalo volněji, jako by si papír udržel schopnosti stromů, kterými kdysi býval. Tady bylo tolik, tolik knih, víc než v celém našem domě, dokonce i když jsme měli celou stěnu ze zabudovaných polic. Tady byly celé uličky knih, plné police se tyčily až do stropu. Mohli jste se ztratit. Mohli jste se najít."


markettH
29.09.2023 2 z 5

Zajímavý nápad s pátráním po minulosti prostřednictvím nalezených dopisů. Hlavní hrdinové mi lezli na nervy, ale možná bych to před 15ti lety brala jinak. Podle mě by se to dalo zkrátit o 100 až 150 stran.

Book_lover469
26.08.2023 4 z 5

Zajímavý příběh s originálním tématem.

Knihu jsem si přečetla protože jsem na léto chtěla nějakou oddechovku a nezklamala. Bylo zajímavé číst o tématech jako druhá světová válka nebo transporty židovských dětí, což jsou témata která jsem ve škole nikdy moc nemusela ale tady jsem se začetla a opravdu mě zaujali a něco naučili. Celkově to tedy byla příjemná oddechovka, já bych ale klidně ocenila ještě více rozvést romantickou linku. Knihu si znovu asi nepřečtu, i když se mi líbila. 4/5

Leo94
18.08.2023 5 z 5

Krásný a zajímavý příběh. Téma: druhá světová válka, transporty židovských dětí, minulost, pátrání, tajemství a samozřejmě letní láska, která skončí " žili spolu šťastně až navěky". Upřímně jsem toužila trochu přeskakovat kapitoly abych se dopracovala k tomu, kdy se ti dva konečně políbí. Ale dočetla jsem ji a hrdě mohu říct, že díky mojí vášni k zamilovaným příběhům, jsem přečetla každé slovo. Doporučuji.

MollyCornelia
10.07.2023 3 z 5

2,5*/5*
Nepřevažovaly ani nedostatky, ani klady knihy. Na jednu stranu jsem ráda, že jsem si ji přečetla, na stranu druhou by se nic nestalo, kdybych ji vynechala.
Klady:
Krásná letní atmosféra, poměrně nevšední zápletka, vývoj postav.
Zápory:
Štvaly mě téměř všechny postavy (až na mamku), romantická linka se mi zdála trochu umělá, chtělo by to lepší zpracování tématu - jít víc do hloubky.
Pokud hledáte jen oddechovku, doporučuji, ale jinak Tajemné dopisy klidně přeskočte.

anovy64
23.05.2023 5 z 5

Když se Abby rozhodne zjistit, jaké tajemství ukrývala babiččina minulost, o níž celý život mlčela, netuší, jak tím rozvíří klidné vody v Edwardově rodině. Pěkně napsaná kniha, ve které se hrdinové rozhodují, zda dají přednost zájmu rodiny před těmi vlastními, nebo zda je důležitější láska .