Iluze bezpečí

recenze

Na dně (2019) / Maru.Maruska
Na dně

Autorka Rachel Caine napsala již přes padesát knih různých žánrů. Trochu se stydím, že já jsem ji objevila až nyní, když nakladatelství MOBA vydalo její novinku Na dně. Nalákala mě svou obálkou, zaujetí potvrdila anotace, takže jsem déle neváhala a pustila se do čtení.

Musím říct, že příběh, který autorka svým čtenářům předkládá, má velmi slibný začátek. U thrillerů obecně platí, že se autoři snaží čtenáře nalákat už od prvních stránek. Je to samozřejmě logické, nikdo nechce, abyste jeho dílo odložili nedočtené. Nicméně v této knize mě nalákal už první odstavec!

Měla jsem se ptát. Měla jsem to vědět. Ale nezeptala se nikdy, nevěděla nic a nakonec ji právě tohle zničilo.

Co měla Gina vědět? Co ji zničilo? A vidíte: prvních pár vět a jste v tom až po uši - nezbývá nic jiného, než jen číst a číst.

Hlavní hrdinkou je Gina Roylová. Se svým manželem Melvinem má dvě děti. Nemají dokonalé manželství, ale jsou spokojení. Alespoň tak to vypadá. Oceňuji jednu věc: autorka se vyhnula klasickému schématu psychologických thrillerů, kdy muž je tyran a fyzicky či psychicky ubližuje své manželce. Pokud nahlédnete mezi řádky, můžete něco takového objevit i tady, ale je to podané zcela jinak než v jiných knihách. Už byl čas, aby se objevil nějaký příběh, který bude od ostatních odlišný, i když s některými společnými znaky. Podle mě se to povedlo.

Gině se změní život v den, kdy dojde k nehodě. Opilý řidič nabourá do garáže u jejich domu. Zdi nedobytné pevnosti byly prolomeny. Policie se však vůbec nechová tak, jak Gina očekávala. Ona je přece oběť. Je to jejich dům, do kterého nezodpovědný muž naboural. Připadá si jako zločinec. Ale netuší, co provedla...

Byl to omyl. Nějaký hrozný omyl. Za chvilku se jí určitě omluví, že se chovali tak hrubě, společně se tomu zasmějí a ona je pozve na ledový čaj.

To se však samozřejmě nestane a jedna náhodná nehoda rozpoutá v rodině Royalových peklo. Odhalí totiž něco, co nikdy být odhaleno nemělo. A o čem Gina neměla ani tušení. Nebo ano? Garáž byla útočištěm jejího manžela, ona tam téměř nikdy nechodila... Mohu prozradit, že v tomto příběhu se opravdu ani na chvilku nebudete nudit. Žádná hluchá místa, žádné sáhodlouhé popisy. Jen důležité informace a neuvěřitelné napětí, které se táhne celým příběhem. A na závěr samozřejmě graduje. Poslední stránka mi vyrazila dech. Pokud patří k těm lidem, kteří mají zvyk přečíst si nejprve poslední stránku příběhu, tak to tady opravdu nedělejte.

Pokud máte rádi psychologické thrillery postavené na skrývání, útěku a změně identit, nenechte si Na dně od Rachel Caine ujít.

Komentáře (0)

Přidat komentář