Hřbitovní vrah

recenze

Sběratel trofejí (2018) 5 z 5 / a.k
Sběratel trofejí

Sehraná dvojice Metropolitní policie v Londýně má před sebou nelehký úkol. Detektiv konstábl Charlie Sttafordová a detektiv inspektor Geoffrey Hunter jsou přivolaní k bestiální vraždě. Na jednom z náhrobků tamního hřbitova leží mrtvá žena, které vrah vyrval srdce z hrudi a pohodil jej opodál. Na ruce oběti chybí prst, ale ten si pachatel pravděpodobně odnesl s sebou. Na místě srdce zanechal něco, co tam nepatří. Jako by tím chtěl něco říct.

Charlie s Hunterem se ihned pouští do pátrání. Situace je o to složitější, že Charlie musí ke všemu dopadnout násilníka, který zaměstnával celý tým posledních několik měsíců. Už ho měli, z jeho dopadení se ale neradovali dlouho. Opět uprchl. A tak Charlie musí vynaložit o to více sil, aby vzniklou situaci zvládla.

Policejní tým je sehraný, ale posun v obou případech je pomalý. A jako na potvoru vrah udeří znovu. Jiný hřbitov, další oběť. Policie tápe, co mohou mít obě vraždy společného, když oběti jsou z naprosto rozdílných sociálních skupin. A zdá se, že by pachatel mohl ve svém ohavném řádění pokračovat.

Skládání střípků je složité. Motiv vražd policii uniká. Kapitoly z vyšetřování několikrát vystřídá pohled vraha. Zde se teprve odhalují frustrace a nenávist šílence, který ve své zvrácené logice vidí své skutky jako zasloužený trest. Prozrazuje své smýšlení. Důvody, které ho vedou k činům. A zároveň poukazuje na seznam, na který už připisuje další plánované cíle.

Právě střídání kapitol věnujících se policejní práci na obou případech, pohled vraha i recidivisty na útěku, pomáhají udržet čtenáře ve střehu. Autorka nezapomněla ani na osobní život Charlie. Pokračuje její křehký vztah s Benem, který je poznamenaný jeho válečnými traumaty. Také sledujeme její pravidelné středeční návštěvy hrobu bratra, který tragicky zahynul v dětství, a jehož smrt si dává Charlie stále za vinu. Osobní linka Charlie byla rozvedena již v prvním dílu série, ale pokud čtenář knihu nečetl, bude se v historii orientovat. Vše potřebné je zde zmíněné.

„Sběratel trofejí“ je druhou knihou série „DC Charlotte Stafford“, ale určitě ji lze číst samostatně. Zatímco v prvním díle byl ponechaný velký prostor pro kapitoly z pohledu vraždícího maniaka a detailnímu popisu jeho nechutných praktik, tato kniha spíše přibližuje vlastní policejní práci. Tentokrát taky nebyl pachatel tak zřejmý jako posledně. Policie má sice své kandidáty na vraha. Ale stejně jako celý policejní tým ani čtenář netuší, ke kterému se přiklonit. Dramatický závěr je nečekaný a překvapivý.

Při porovnávání obou zatím vydaných knih série si neodpustím ještě jednu poznámku. V knize „Maminčin mazánek“, prvním dílu série, jsem měla problém s překladem a řadou stylistických chyb. Tentokrát nakladatelství vsadilo na jiného překladatele a pravděpodobně i redakční práce byla důslednější. Tato kniha se mi četla moc dobře.

„Sběratel trofejí“ je velmi zdařilá detektivka, která nabízí vše, co má dobrá detektivka mít. Nečitelného vraha, důsledné vyšetřovatele i nečekané rozuzlení. Už se těším, jaký nový případ bude Charlie řešit příště.





Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Dobrovský.

Komentáře (0)

Přidat komentář