Hotelová záhada

recenze

Zámek v oblacích (2018) / MilenneWaver
Zámek v oblacích

Švýcarsko je plné nádherných míst a mezi jedno z nich patří právě i hotel, který svou atmosférou okouzluje lidi už mnoho let. Fanny začala v hotelu pracovat teprve nedávno, ale i přesto se zamilovala do všech zamotaných chodeb, jedinečného personálu, i zakázané kočky. Ale nikdy by jí nenapadlo, že z obyčejné brigády, by se nakonec mohlo stát mnohem víc. Blíží se konec roku a tajemství a záhady se začnou objevovat na každém rohu. A před Fanny stojí velký problém, který musí vyřešit dřív, než bude pozdě.

Knihy od Kerstin Gier mají vždy svoje kouzlo a stejně to platí u Zámku v oblacích. Prostředí švýcarského hotelu si prostě zamilujete, stejně jako autorčinu tvořivost, která se při vymýšlení jednotlivých částí hotelu nebo i jeho vybavení, naprosto utrhla z řetězu.

Hlavní hrdinkou Zámku v oblacích je sedmnáctiletá Fanny, u které se jako první věc dozvíte, že se vykašlala na maturitu a rozhodla se řídit život podle sebe. Pokud jste četli i předchozí knihy této autorky, pak mohu s klidným srdcem říct, že Fanny se Liv i Gwen bez problémů vyrovná. Je odvážná, zvědavá a natolik vytrvalá, že jí od dosáhnutí jejího cíle nic neodradí.

Ale co je na téhle knize mnohem lepší, jsou vedlejší postavy. Je jich celá řada - na konci knihy mají i svůj seznam, ale přesto se v nich brzy začnete skutečně lehce orientovat. Každá postava v Zámku v oblacích je jedinečná, se zajímavým povoláním, povahou nebo vzhledem, ať se to týká dětí, starších lidí nebo zvířat. Hugo je zkrátka nezapomenutelný.

Zápletka knihy je jednoduchá, nijak zamotaná. I když je začátek trochu pomalejší, aby se čtenář mohl snadněji zorientovat, knize to jen prospěje a už brzy poté budete do knihy naprosto ponoření. Velkým plusem je, že se v knize neobjevují téměř žádné výplňové nebo zbytečné pasáže. Každý okamžik v knize má své místo a význam.

Bohužel, zklamání pro mě nakonec byla sama detektivní zápletka, která se pořádně objevila až za polovinou knihy. A je to strašná škoda, protože je nejenom dobře vymyšlená, ale i skvěle napsaná. Kdyby v knize byla už od začátku, věřím tomu, že by byl příběh ještě lepší.

Další chybou knihy je něco, s čím prostě u podobných knih musíte počítat. A je to klišé. Zámek v oblacích je klišé plný, především, co se týče romantické zápletky a konce. To první bych ještě autorce dokázala odpustit, ale stereotypní konec už ne. Vzhledem k tomu, že byla kniha celkově hodně originální, jsem zkrátka čekala něco jiného.

O autorčině psaní mohu říct s jistotou jedno. Je úžasně čtivé a to ani nezáleží na věku, ve kterém knihu čtete. Ať patříte mezi mladší nebo mezi starší, zábavný, napínavý a poutavý způsob, který autorka používá, si vás zkrátka získá.

Zámek v oblacích ráda doporučím těm, kteří hledají nějakou tu romantičtější, oddechovou četbu. Je to kratší jednohubka, ke které se po čase rádi vrátíte, abyste si celé dobrodružství mohli zopakovat znovu. Doporučuji.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář