Honba za uprchlíky

recenze

Musíme zůstat spolu (2019) 3 z 5 / Lena91
Musíme zůstat spolu

Aktuálnímu a velmi diskutabilnímu tématu se věnuje slovenská autorka a publicistka Jana Benková, která se v roce 2012 stala na Slovensku autorkou roku, ve své nové knize Musíme zůstat spolu. Román patří do série „Reportérka Simona“, což nám vlastně definuje hlavní postavu. Jedná se o ambiciózní, akční zrzavou novinářku Simonu, která svou práci miluje, ale sama dobře ví, že reportážní novinařina vyžaduje neustálý pohyb a hromadu času na úkor osobního života. Ten se jí málem zhroutil v okamžiku, kdy se ponořila do článku o unesených modelkách takovým způsobem, že kvůli její aktivitě a novinářskému „čmuchání“ byl unesen její snoubenec Oliver a byla zrušena jejich svatba.
Po této aférce již Simona vystřízlivěla a rozhodla se změnit svůj život. Víc se věnovat Oliverovi a najít si novou práce v ženském časopise Styl jako vedoucí módní rubriky. Avšak tohle místo už bylo bohužel obsazené a jediné, co mohly ve Stylu Simoně nabídnout, byla reportážní rubrika. Přes varování své nejlepší kamarádky i kamaráda Daniela se pouští do první reportáže o uprchlících ubytovaných v uprchlickém táboře Medvědov. Simona tam pravidelně jezdí dělat rozhovory s několika vybranými uprchlíky. Nejdříve se jedná o mladou těhotnou ženu Sahrau, kterou si Simona zamilovala, poté další dvě těhotné dívky. Jejich osudy jsou natolik smutné, že je Simona prožívá s nimi a vtírají se jí neustále do mysli. Při další návštěvě tábora veze Simona těmto ženám dárečky pro ně i jejich miminka, avšak ani jednu z žen v táboře nenalezne. Nikdo jí nechce nic říct, což začne mladé novinářce být podezřelé. Poté, co zjistí, že se oficiální počet migrantů změnil o tři, ale všichni to popírají, se Simona opět noří do nebezpečného případu, tentokrát mizejících uprchlíků a nebojí se jít po krku ani samotnému ministrovi.
Když ji i Olivera ze dne na den vyhodí z práce, domněnka o nekalém zacházení s migranty se stává skutečnější stejně jako ministr nedůtklivější a nervóznější. O pomoc Simona nemá nouzi. S kamarádkou Ninou se v převleku vrací do tábora, kde zjišťuje další detaily, a když se připojí i její známý kapitán policie Maroši, brzké rozluštění celého případu na sebe nenechá dlouho čekat.
Kniha Musíme zůstat spolu nepatří mezi náročnou literaturu a je patrné, že to ani není záměrem. Benková je známá svým čtivým a svižným stylem psaním, a ani tady to není jinak. Jedná se o takové jednodušší oddychové čtení, které je však obohaceno o jednoduchou krimi zápletku. Kniha však určitě čtenáře nudit nebude. Vážnější téma je smícháno s každodenními příběhy ze života i vtipnými situacemi, takže nám autorka ve výsledku namíchala čtivý a svěží koktejl na jeden večer.
Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.


Musíme zůstat spolu Musíme zůstat spolu Jana Benková

Simona pracuje jako novinářka v časopise pro ženy, rozhodně však není ženou, která by se spokojila s běžnými tématy. Spíš by se dalo říct, že má štěstí na události, které jí dokáží doslova obrátit život naruby. Když pátrala po une... více


Komentáře (0)

Přidat komentář