Hon na lovkyni

recenze

Lovkyně (2020) / Maru.Maruska
Lovkyně

Autorku Kate Quinn jsem si oblíbila díky její předchozí knize Alicina síť, ze které jsem byla opravdu nadšená. Hodně mě bavilo, jakým způsobem dokáže uchopit válečné romány. Takže je jasné, že jsem se nemohla dočkat, až nakladatelství MOBA vydá její další příběh, který nese název Lovkyně.

Co mě na knize bavilo nejvíce? To jakým způsobem autorka pracovala s hlavní hrdinkou (Ninu, která přežila setkání právě s Lovkyní a nebojí se opětovně vystavit obrovskému nebezpečí, si prostě musíte oblíbit) a vůbec s tématem války. Vlastně mi v tomto směru přijde vyprávění vcelku unikátní a brilantně zpracované - vzhledem k tomu, že jde právě o válečnou literaturu. Možná je to čtení spíše pro ženy (to musí posoudit nějaký muž), ale pokud máte rádi odvážné a silné ženské hrdinky, tak myslím, že se vám bude příběh líbit. A samozřejmě jsem si oblíbila styl, kterým autorka píše. Je svižný a poutavý. Navíc dokáže psát takovým způsobem, že ačkoli popisuje vážné události, sem tam do nich propašuje i humor, takže já mám pocit určité vyváženosti (alespoň v tom smyslu, že neupadám během čtení do deprese, což se mi u válečné tematiky často stává). Pozorný čtenář sice místy narazí na nějaké to klišé, ale řekněme si upřímně, který autor se tomu dokáže úplně vyhnout? Já to autorce odpouštím. Závěr je akční, což mně osobně vyhovuje, protože po tolika stranách čtení potřebuji nakonec pořádné vyvrcholení.

Ačkoli jsou autorčina díla poměrně objemná (Lovkyně má téměř 600 stran), nenechte se tím odradit. Vyprávění je opravdu poutavé, takže vše krásně plyne. Hluchá místa v knize nejsou. Zdatný čtenář jistě zvládne příběh přečíst i na jeden zátah. Osudy jednotlivých postav jsou popsané tak, že je těžké příběh odložit. Jediné negativum tedy je, že vás možná z držení této bichličky bude bolet ruka.

Troufám si říct, že tato kniha by se mohla líbit i těm čtenářům, kteří jinak válečným románům příliš neholdují. Opravdu se od typické válečný literatury tak moc liší. Nevím, jak budou tento příběh vnímat muži, ale z mého ženského pohledu si Lovkyně stejně jako předchozí autorčina kniha Alicina síť zaslouží to nejvyšší hodnocení. A já jsem už teď zvědavá, jaký příběh (a jakou ženskou hrdinku) si autorka pro své čtenáře připraví příště.

Komentáře (0)

Přidat komentář