Hledá se Edwin

recenze

Žeberův odkaz (2020) 4 z 5 / simona8126
Žeberův odkaz

V prvním díle dobrodružné série Tromby ve stylu foglarovek zmizel jedenáctiletý Edwin Linda. Druhý díl plynule navazuje a točí se nejen kolem hledání ztraceného chlapce, ale i kolem snahy uchránit tajemný Žeberův zápisník před nepřáteli.

Žeberův odkaz, druhý díl dobrodružné série pro děti a mládež od Davida Jana Žáka, vyšel v nakladatelství Albatros 17. února 2020, opět s úžasnými černobílými ilustracemi Jindry Čapka, které příběhu dodávají tajuplnou a snad i trochu chmurnou zimní atmosféru.

Poté, co Edwin Linda, hlavní hrdina první knihy, záhadně zmizel, zahajují přátelé Anežka, Ptáček, Viky a Klárka pátrání. Všem je jasné, že celá věc souvisí s profesorem Žeberou a jeho cenným zápisníkem, který by v nepovolaných rukou proměnil šumavské hvozdy v kamennou poušť, kde se jen těží za účelem tučného zisku. Nezbývá tedy než se pustit do hledání na vlastní pěst, i když to může být a taky že bude! ohromně nebezpečné. Parta dětí ale nesleduje pouze Edwinovy stopy. Zejména Anežka se také snaží hledat průchody do tajemného světa Trombů, který zná ze svých oblíbených fantasy knih a her. Je přesvědčená, že se Edwin přemístil právě tam. Jak to ale dokázat? A jak ho přivést zpátky? Objevuje se řada možných vysvětlení, dohadů a potenciálních viníků. Unesl Edwina bývalý spolužák Stejkoza, toužící po zápisníku? Nebo to byl tělocvikář Pilda, který se kdovíproč začal chovat hrozně divně? Do hry ale vstupuje i podezřelý bezdomovec, jemuž se přezdívá Houba. Mohl snad on Edwina někam zašantročit? Všechny indicie směřují k zajímavému pokladu a dávnému přátelství, jež se za zvláštních okolností rozpadlo.

David Jan Žák rozjíždí napínavou a působivou detektivku pro mladé čtenáře, s jejímiž sympatickými hrdiny se dnešní děti jistě snadno ztotožní. Zatímco první díl se spíše věnoval rozvíjejícímu se přátelství mezi Edwinem a Anežkou a také Edwinově snaze obstát proti krutým šikanátorům, druhý díl se soustředí na Anežčino a Ptáčkovo pátrání po Edwinovi, a to s sebou nese řadu akčních a dramatických scén. Odvážné dívence a bystrému mladíkovi půjde nejedenkrát o život, dostanou se do mnoha náročných situací, budou dokonce svědky nefalšovaného policejního zásahu.

Důležité místo v knize však mají nejen tyto napínavé momenty, ale i každodenní starosti hlavních hrdinů. Pro mnohé děti je dnes nejvýznamnější značkové oblečení, moderní telefon, nejvýkonnější počítač apod. Uvědomují si, že to nejcennější je milující rodina a spokojený život bez starostí? Takové štěstí nemá každý a je rozhodně dobře, že na to autor poukazuje. Prostředí chudinské čtvrti, vychrtlý pouliční pes, přehlížený bezdomovec, to vše přispívá k depresivní atmosféře, kterou přebíjí pouze neochvějná víra Anežky a Ptáčka v nalezení ztraceného kamaráda. Oba se mnohdy ocitnou na pokraji sil, přesto se nikdy nevzdají.

Právě to je na příběhu Žeberova odkazu krásné neutuchající naděje a očekávání, jak to tedy celé nakonec dopadne. Pravda, některé věci se dají poměrně snadno předvídat a konec sám pro mě vlastně nebyl až tak překvapivý. Byl takový, jaký jsem ho chtěla mít.

Ve Zmizení Edwina Lindy pro mě bylo zpočátku složité se zorientovat. První kapitoly mi tehdy připadaly poněkud nepřehledné. V případě Žeberova odkazu jsem už ale byla na autorův osobitý styl zvyklá. Věděla jsem, do čeho jdu, a více si tedy celý příběh užívala. Jediné, co mě trochu mátlo, byly některé ilustrace. Když se člověk dívá jenom na obrázek a zatím nevnímá, co se kolem něj píše, může snadno nabýt dojmu, že se dívá na drobného hubeného chlapce a pak se najednou podiví, když zjistí, že je to děvče. Osobně jsem v tomto směru měla problém s Klárkou, která mi na ilustracích připadala spíše jako kluk. Jinak ale musím uznat, že příběh sám je zajímavý, poutavý a čtivý také díky krátkým kapitolám s atraktivními názvy. Stránky ubíhají jedna za druhou, a než se člověk naděje, je tady závěr a v něm kratičká upoutávka na třetí díl s podtitulem Kdo krade sny?

Už se těším, co dalšího si pro nás autor připraví. Jaké nepříjemné chvíle přichystá Stejkoza bývalým spolužákům? Probudí se Edwinova maminka z kómatu? Podaří se ochránit Šumavu před těmi, kdo by ji chtěli zničit kvůli penězům? Nechme se překvapit.

Knížku vřele doporučuji nejen fanouškům Jaroslava Foglara, ale všem malým i velkým dobrodruhům, kteří mají rádi čtivo plné záhad, vzrušujících zvratů a přesvědčivých postav. Zklamaní nebudou ani milovníci fantasy koneckonců sami hrdinové série Tromby mají ve velké oblibě nejrůznější fantasy romány.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.


Žeberův odkaz Žeberův odkaz David Jan Žák

Jedenáctiletý Edwin zmizel! Jeho kamarádům Anežce, Viky, Ptáčkovi a Klárce je jasné, že to nějak souvisí s profesorem Žeberou a zápisníkem, který by v nepovolaných rukou proměnil šumavské hvozdy v kamennou poušť. Nezbývá než se pu... více


Komentáře (0)

Přidat komentář