Hádanky

recenze

Šifra (2021) 5 z 5 / a.k
Šifra

Nina si od svého narození prožila hrozné časy. Jako mimino ji odhodili do popelnice, krutě se na ní podepsal systém i pěstounská péče. V šestnácti se ji jen zázrakem podařilo utéct únosci, který ji mučil a usiloval o život. Po 11 letech od osudného dramatu se stala Nina Guerrerová zvláštní agentkou FBI a život má teď tvrdě ve svých rukou. Zvrat nastane, když v parku Ninu napadnou útočníci, kterým se sice ubrání, ale incident zachycený na video pronikne na internet.

Nikdy nepolapený únosce teď ví, kde má Ninu hledat, a má tak příležitost dokončit to, co před 11 lety začal. Nině dává o sobě vědět prostřednictvím zavražděné teenegerky, u které zanechal pro Ninu vzkaz.

Nina se stává součástí týmu analytiků FBI, kteří půjdou tvrdě po stopách vraha. Bohužel musí skousnout přítomnost kriminálního psychologa dr. Jeffa Wadeho, který před dvěma lety dospěl k závěru, že by se neměla nikdy stát agentkou FBI. Ani to ji ale nezastaví při hledání toho parchanta, který ani netuší, jak se od únosu změnila. Tentokrát je na něho připravená.

Vrah se rozhodl zatáhnout do svého šílenství i širokou veřejnost. Prostřednictvím facebookového profilu posílá podivné šifry, které se stávají středem sledovanosti a jejichž rozluštění se ujímají různé skupiny. Rychlé vyluštění hádanek může pomoci zabránit vraždám, které bohužel dále přibývají.

Přibývá specialistů vyšetřovacího týmu, přesto se pátrání nikam neposouvá. Získané šifry jsou stále složitější a pachatel je čím dál záludnější.

Detektivní zápletka je výborná, šifry jsou originální a složité. Trochu mě mrzí, že běžný čtenář nemá šanci se na jejich náročném vyluštění podílet. Primárně jde o typ detektivky, ve kterém je kladen důraz na vyšetřovací postupy, a neodbíhá do vedlejších dějových linek. Je zde celá řada zajímavých postav ať už z řad FBI nebo Ninina okolí. Třeba taková Bianca, ďábelsky chytré děvče od sousedů, která je kromě nebezpečně vysokého IQ těžce závislá na sociálních sítích. Osobně se setkáváme také s pachatelem, který je komplikovaný, nepochopitelný a tajuplný.

„Šifra“ je úvodní epizodou nové, velmi slibné série a já jsem nadšená. Perfektní zápletka, silná hlavní hrdinka s děsivou minulostí, důsledně zachycené vyšetřovací postupy. Autorka velmi dobře zúročila své zkušenosti z práce v FBI a zároveň má talent napsat působivý a napínavý příběh. Moc ráda doporučím čtenářům tohoto žánru a mně nezbývá nic jiného, než se těšit na další epizodu série.

Komentáře (0)

Přidat komentář