Gradující napětí

recenze

Hroby se otevřely (2018) / MarcyM
Hroby se otevřely

Nic mi snad nenahání větší hrůzu než představa oživlých mrtvol zombie a otevřených hrobů. Výzvou se pro mě tedy stala četba knihy „Hroby se otevřely“ od Benjamina Blacka, což byla moje první kniha Benjamina Blacka o svérázném patologovi Dr. Quirkeovi, ale mohu ujistit, že rozhodně ne poslední. Příběh situovaný v Dublinu mě totiž natolik upoutal, že se hodlám vrátit k předchozím dílům této série. Mám-li být fér, pak musím přiznat, že mi informace z dřívějších dílů scházely. Vzdor počátečnímu boji s pochopením příběhu jsem vytrvala, jelikož moje zvědavost byla silná jako magnet, a jsem za to ráda. A proč si mě kniha tak získala?
Tajemství a napětí postupně stupňovalo a sílilo na intenzitě. Měla jsem pocit jako by autor hrál nějakou hru s námi čtenáři a bavilo jej nechat nás v pocitu nejistoty.
Ostatně samotný patolog doktor Quirke se mi jevil jako trochu zvláštní člověk. Zjistila jsem, že jej obklopuje tajemství a jsem zvědavá, jestli to bylo jen v kontextu této knihy, nebo zda to lze vypozorovat taky v ostatních knihách této série. Kniha dokládá i to, že na lásku není nikdy pozdě. Ačkoliv by se na první pohled zdálo, že alkoholik není schopen milostného vzplanutí, přesvědčíme se o opaku. A to se mi taky líbilo na tomto příběhu - třebaže byla spáchána vražda a následuje vyšetřování, jsme vtaženi do milostného příběhu, který ovšem není zas až tak zcela typicky klasický, nýbrž trochu specifický …
Rozhodně jsem zainteresována dozvědět se více o doktoru Quirkeovi a tuším, že Ježíšek mi některé z předchozích dílů této série „naježí“.

Komentáře (0)

Přidat komentář