Finská Agatha Christie

recenze

Komu hlava sejde (2020) 4 z 5 / katule1992
Komu hlava sejde

Nakladatelství COSMOPOLIS si pro své čtenáře přichystalo velmi netradiční thriller od finského autora Jari Jarvela Komu hlava sejde. Román odehrávající se v korsických horách zprvu působí na své čtenáře jako tuctový a neoriginální thriller, ale po několika málo stranách odhalí své esa z rukávu a boj o přežití již nebudou na vlastní kůži prožívat pouze hlavní hrdinové....

Netradiční prostředí - KORSICKÉ HORY -

Pět mužů a pět žen. Deset smolařů a lúzrů z Finska bylo vybráno do soutěže o jeden milion eur. Jediné, co pro výhru musí udělat, je přežít a kdo přežije, ten vyhraje. Je jedno kolik z nich dojde do cíle. Jeden nebo všech deset. Tak či tak si finalisté rozdělí rovným dílem tolik vytouženou výhru.

Deset účastníků soutěže má před sebou nejtěžší evropský trek GR 20, který musí přejít v pouhých třinácti dnech v extrémních horkých podmínkách. Každému z nich je už od počátku jasné, že budou potit krev, a to nejmenší co se jim může stát jsou krvavé puchýře po celém těle.

Už od prvních kilometrů je ale něco špatně. Z lúzrů se rychle stávají bojovníci o holý život. Během cesty začne jeden po druhém za velmi podivných okolností umírat a všem přeživším je jasné, že již nemohou věřit nikomu a ničemu.

Je ale možné utéct jisto jisté smrti?


Zlatá brána otevřená,

zlatým klíčem odemčená.

Kdo do ní vejde,

tomu hlava sejde.

Ať je to ten nebo ten,

praštíme ho koštětem.



Finská Agatha Christie

Velké finské překvapení. I tak bych mohla popsat letošní novinku Komu hlava sejde. Autorovi se podařilo napsat knihu, která je směsicí klasické detektivky Agathy Christie - konkrétně zde je krásně vidět inspirace knihou Deset malých černoušků- a thrilleru, ve kterém jde doslova o boj o holý život.

Jari Jarvela nás zanese hluboko do korsických hor, jež se pyšní nedotčenou přírodou, písčitou pláží a především nádhernou hřebenovou túrou GR 20. Už od první stránky jsem se do místní přírody doslova zamilovala. Autor bravurně, jednoduše a přesto realisticky popsal prostředí korsických hor a já tak měla pocit, jako kdybych byla přímo na místě.

Zprvu, jak jsem se již zmínila, na mě kniha působila jako jedna z dalších tuctových knih s neoriginálním tématem. Jak jsem se ale zmýlila. Kniha dostává po rozvleklejším úvodu rychlý spád, přesněji někdy na rozmezí první a druhé vraždy, a tempo se je od té doby docela zběsilé. Není tedy divu, že těch necelých 260 stránek uteče jako voda a za pár hodin už není co číst.

Thriller v sobě ukrývá pouhých 13 kapitol, přičemž co kapitola, to jeden den strávený na evropském treku GR 20. Tyto kapitoly obsahují na přeskáčku myšlenkové pochody všech deseti účastníků soutěže. To může být pro mnohé čtenáře lehce zmatečné a i mně chvíli trvalo, než jsem se začala orientovat kdo je kdo, kdo ke komu patří a jaký život před túrou žil, což sice není v knize až tak důležité, ale rozhodně je to zajímavé čtení.

Za co autora musím pochválit je vytvořené knižní napětí a tíživá atmosféra, jež se postupně zvyšuje s přibývajícími stránkami. Není to úplně klasické napětí, které znám ze severských thrillerů, ale možná právě proto mě velmi zaujalo a nadchlo. S napjatým dechem jsem čekala, kdo další ze soutěžících zemře za podivuhodných okolností. Zde jsem byla stejně napjatá, jako když jsem poprvé četla Deset malých černoušků. Přesto v porovnání s knihu od Agathy CHRISTIE, zde jsem neměla žádného oblíbeného hlavního hrdinu, kterému jsem držela palce. Ono za to asi může fakt, že zde vystupují ,,lúzři" a jejich nejhorší špatnosti spatří světlo světa od prvního okamžiku.

Abych ale pořád jen nechválila, i v tomto případě mám jedno velké ale. No a to je bohužel závěr a rozuzlení knihy. Nemohu popírat, že pro mě byl překvapením, jako pro spoustu čtenářů, ale nelíbil se mi. Čekala jsem úplně něco jiného a nejsem si jistá, že si autor zvolil dobrou cestu. Měla jsem pocit, jako kdybych po celou dobu čtení směřovala k jasnému cíli a nakonec jsem dostala konec jako kdyby z jiné knihy. Nevím. Ale je to jako vždy pouze můj názor. I tak jsem ale ráda, že jsem knihu četla, přestože konec je pro mě zklamáním.

Komu hlava sejde bych doporučila milovníkům jak klasické detektivní tvorby Agathy Christie tak milovníkům thrillerů. Zde je totiž vidět, jak spolu mohou tyto žánry krásně fungovat ruku v ruce.

Komentáře (0)

Přidat komentář