Falešná stopa

recenze

Další oběť (2022) 4 z 5 / a.k
Další oběť

Vražda pohledného mladíka, který skončil v odpadním kanálu pod železnicí umučený, s popáleninami a podříznutým hrdlem, je výzvou pro kriminální policii východního Manchesteru. Vrah si dal záležet, aby zanechal indicie, které svedou vyšetřovatele na úplně špatnou cestu.

Případ dostává na starost vrchní inspektorka Rachel Kingová, která působí v jednotce zvlášť závažných zločinů. Rachel je workoholik, má náročnou práci, kterou miluje, a doma dvě bláznivé dcery, z nichž jedna má vážné zdravotní problémy. K tomu ještě bývalého manžela, co se jí drží jako klíště. Aby toho nebylo málo, po letech se jí ozvala bývalá láska ze studií, známý manchesterský boss Jed McAteer, se kterým se v mládí rozešla, aby neohrozila svou policejní kariéru. Problém je v tom, že je do něho asi stále ještě zamilovaná.

Vyšetřování vraždy mladíka se soustředí na systematické pátrání celého Rachelina týmu. Prostor dostávají i osobní vztahy členů jednotky. Extra zajímavý je pohled vraha. Ten je pyšný na to, co dokázal. Jeho čin byl důkazem, že dokáže do puntíku dodržet plán, který si sám vytyčil. Je hrdý na falešné stopy, které zanechal pro policii na místě činu. Fascinuje ho bolest, která je velkou součástí celé této zábavy. A má toho přijít ještě mnohem víc.

Detektivka má vyrovnané tempo a zajímavý vývoj ve vyšetřování, ve kterém nezůstane u jedné vraždy. Na pozadí celého případu vyvěrá ještě záhada okolo zmizení dvojčete studentky Alice Broughové, ke kterému došlo před mnoha lety. Právě tato záhada drží čtenářovu zvědavost, jak se promítne do celého vyšetřování.

Kniha je prvním dílem série s ženskou vyšetřovatelkou Rachel Kingovou a dobře rozehrané charaktery hlavní hrdinky a vyšetřovacího týmu dávají tušit, že se máme na co těšit. Ačkoliv je průběh vyšetřování aktuálního případu logický, dobře se čte a nabídne i nějaké ty zlomové momenty, neubránila jsem se pocitu, že autorka v touze udělat příběh co nejzajímavější použila nadmíru informací, které musí čtenář zpracovat. Osobní život Rachel, její podvědomá náklonost k mafiánovi, zrovna jako rozpad manželství přátelského kolegy a rodící se zákeřnosti mladé kolegyně slibují zajímavé možnosti do dalších epizod, na které se upřímně těším. Rachel má určitě potenciál přiřadit se k elitě ženských vyšetřovatelek oblíbených detektivních sérií.

Komentáře (0)

Přidat komentář