Dvanáct minut lásky aneb vše, co jste kdy chtěli vědět o tangu

recenze

Dvanáct minut lásky (2013) 4 z 5 / _Michelle_
Dvanáct minut lásky

Pokud si myslíte, že o jednom tanci není možné napsat celou knihu, aniž by byl čtenář unuděn k smrti, tak se hrubě mýlíte. Paní Kapka Kassabová totiž dokázala, že rytmem a vášní tanga lze plnohodnotně prosytit více než 300 stran.
Vše se odehrává pěkně krůček po krůčku. Vždyť i taneční mistr jistě postupoval od snadného k obtížnému. Přesně tak je koncipována tato kniha. Nejprve jsou představeny základní pojmy. Následně je v krátkosti poutavě uvedeno něco málo z historie tanga. Pak už společně s hlavní hrdinkou poznáváte první kroky a stále více propadáte tomuto jedinečnému tanci. Možná se neubráníte, stejně jako já, touze vidět víc, vědět víc a prožít něco navíc. Budete tedy na internetu (souběžně se čtením konkrétních pasáží) vyhledávat některé kroky zachycené na videích profesionálních tanečníků, anebo nadšených tanečních fanoušků různé pokročilosti. Myslím, že to vůbec není na škodu. Vaši četbu mohou vizuální ukázky příjemně obohatit. Pak se jednoho dne přistihnete, že příprava večeře se neobejde bez oprášení některých krokových variací, které drahnou dobu odpočívaly kdesi v hloubi pohybové paměti. Tango je s vámi, jelikož se autorce na stránky knížky podařilo přenést nezaměnitelnou atmosféru, která umí hýbat s myšlením i cítěním lidí. Jde především o chuť tančit a užívat jedinečného propojení hudby a pohybu. Tak by to dle mého názoru mělo být, což je tím pravým důvodem, proč jsem chtěla, a tedy i četla dál.
Společně s hlavní hrdinkou jsem procestovala kus světa. Sdílela jsem s ní štěstí, hluboký smutek, zuřivost, lásku, vášeň i touhu zažít dokonalých dvanáct minut na tanečním parketu. Když se rozhodnete, že se spolu s Kapkou a jejími toulavými tanečními střevíci vydáte poznávat svět tanga, nebudete litovat. Kapka hledá na milongách v různých koutech světa sama sebe, přičemž doma je tak trochu všude. Možná i vy touto netradiční cestou najdete novou zálibu. Kdo ví, snad dokonce vášeň pro tango a třeba právě díky vám, bude již brzy příběh tanga zase o něco bohatší. Co dodat závěrem? Máte pravdu, zní nám to stejně: slow, slow, quick, quick, slow.

Komentáře (0)

Přidat komentář