Drak spí o vraždě v jihočeské vesničce

recenze

Drak spí (2020) / LukBook
Drak spí

Michaela Klevisová přichází se sedmým pokračováním případů Josefa Bergmana, tentokrát pod názvem Drak spí. Opět se můžete těšit na napínavý román vycházející z klasické britské detektivky.

Zápletka se odehrává v zapadlé jihočeské vesničce, kde žije pouze několik stálých obyvatel. Přesto se zde během krátké chvíle jedna dívka ztratí a druhá je zavražděna. Navíc se objevuje nečekaná souvislost s jedním odloženým případem, který ke zločinu přivede i pražské vyšetřovatele Josefa Bergmana a jeho kolegyni Sylvii Sedlákovou.

Autorka postavila knihu Drak spí na podobném základu, jako u předchozího Sněžného měsíce. Na začátku máte možnost nahlédnout pod pokličku chodu vesnice, poznáte její obyvatele a postupně se propracováváte až ke zločinu. Vyšetřovatel Josef Bergman přichází na scénu až po několika desítkách stránek.

I tentokrát se tedy ocitáme v atmosféře malého kolektivu, kde se všichni znají a šíří se zde drby. Ostatně právě různé pomluvy jsou pro samotný děj poměrně důležité. Oproti předchozím Beskydům se ovšem pohybujeme v trochu jiném prostředí a určitě tedy není nijak kopírována předchozí kniha. Na druhou stranu je prostě znát rukopis Michaely Klevisové.

Těšit se můžete i na instagramovou hvězdičku, dědečka vychovávajícího vnuka nebo jednoho nepříliš cílevědomého muže. Charaktery postav jsou opravdu rozmanité a autorce se věrohodně daří zasadit je do vesnického klimatu. Část z jedinců se vrací z velkoměsta a hledá zde svou identitu, jiní jsou naopak již zatvrzelí venkované. Mezi těmito skupinami samozřejmě vznikají konflikty, což ještě výrazněji přispívá k vyjádření se jednotlivých povah.

Dokonce nás tentokrát zavede i zpět do historie. Na místě činu se totiž odehrálo poválečné vysídlení Němců, kteří tu určitě zanechali nějaké to tajemství. Jedná se vlastně o takovou vedlejší dějovou linii, mající ovšem úzkou souvislost s tou hlavní. Ostatně celý děj je různě rozpletený, ale zároveň spolu všechno navzájem tak nějak souvisí.
Líbilo se mi i propojení dvou případů, přičemž ten starší má navíc osobní význam pro vyšetřovatelku Sylvii Sedlákovou. Ač se to tedy nezdá, celá situace je nakonec komplikovanější, než předpokládáme. Přestože si s ní tvůrkyně velice rafinovaně pohrála, předkládá ji čtenářovi v naprosto srozumitelné formě.

Zápletka je velice napínavá a pomaličku graduje až do finálového odhalení. Opravdu nečekejte žádnou akční řezničinu, plnou střílení nebo různých soubojů. Jak už je autorčiným zvykem, postupně se propracovává přes zločin, vyšetřování až po jeho odhalování a nepotřebuje k tomu litry krve a další zbytečné násilí. Přesto to rozhodně není žádná nuda, protože umí psát velice poutavý stylem, k němuž přispívají i čtivé dialogy.

Michaela Klevisová jednoznačně patří mezi nejzajímavější české autorky detektivky a dokazuje to i ve své novince Drak spí. Nehrne se do žádné zbytečné akce, ale postupně dává prostor zajímavým postavám i prostředí a servíruje nám opravdu napínavou a nepředvídatelnou zápletku. Tentokrát sice nedošlo na žádné větší zapojení zvířectva nebo ochrany přírody, ale v některé z příštích knih se určitě dočkají i fanoušci její zvířecí tvorby.

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatros Media, v jejímž nakladatelství Motto kniha vyšla.

Komentáře (0)

Přidat komentář