Nebezpečný pacient, thriller z prostředí veteriny a zvířat

recenze

Nebezpečný pacient (2024) 4 z 5 / LukBook
Nebezpečný pacient

Hlavní pointou thrilleru Nebezpečný pacient od nizozemské autorky Esther Verhoef Verhallen je poučka, jak důležité je nebít ve špatný čas na špatném místě. Právě to se totiž stalo jedné z hlavních postav této knihy.

Emma pracuje jako veterinářka. Uprostřed noci se jí na operačním stole objeví zraněný muž, jeden z několikačlenné zločinecké bandy. Chtě nechtě ho musí operovat, ale tím ještě její noční můra nekončí. Brzy je jí totiž unesena dcera Vegas a navíc jí do života vstoupí muž, o němž už nikdy nechtěla slyšet – Vegasin otec. Mají všechny tyto události nějakou spojitost a podaří se zvěrolékařce z nich ve zdraví vybruslit?

Poměrně zajímavý thriller je postaven na několika na první pohled odlišných zápletkách, které ovšem dohromady tvoří celý příběh. Dostanete se do prostředí odříznuté veterinární kliniky, kde se většina děje odehrává. Nebo v jejím blízkém okolí.

Zvířata tu hrají poměrně velkou roli. Není se čemu divit, máte před sebou tvůrkyni řady knih o domácích mazlíčcích, z nichž řada vyšla i v českém překladu. Vedle světa zločinu se tak podíváte i pod skalpel a budete svědky záchrany několika čtyřnohých mazlíčků.

Ale zpět k dvounohým jedincům. Mezi hlavní postavy se vedle Emmy řadí i její dcera Vegas a několik záporáků. V jednotlivých poměrně krátkých kapitolách se právě mezi nimi střídají pohledy vyprávění. Díky krátkým kapitolám a poměrně častým změnám pohledu je obsah velice čtivý a rychle utíká před očima.

Upřímně, nečekejte žádný super propracovaný thriller. Jak už jsme naznačili, není tu příliš mnoho lokalit. Postav je rovněž spíše méně a nemusíte ani zdlouhavě pátrat po tom, kdo je pachatelem činů. Ale víte jak se říká – v jednoduchosti je síla.

Kniha je zároveň vcelku akční, vedle záhadné noční návštěvy nebo únosu nezletilé se tu dějí další události spojené s drogami, násilím či jinými zločiny. Celkově si troufnu říct, že je to poměrně temný thriller, díky použitým tématům docela depresivní. I přesto se v něm najde prostor na pozitivní věci.

Ať už je to láska nebo změna osobnosti k lepšímu. Ostatně určitá romantická linka je tu hned ve dvou podobách – dospělé i teenagerské. Vlastně se poměrně často stěhujeme ze světa dospělých do světa náctiletých. Napomáhá k tomu někdy i specifický slovník, v němž nebyla některá anglická slova schválně přeložena.

Troufnu si říct, že samotný pohled do duše a problémů nedospělých jedinců tu byl vykreslen poměrně přesvědčivě. Nechybějí v něm emoce s daným věkem spojené, kdy se ještě nevyzrálý potomek chce osamostatnit či sám rozhodovat o svém životě a dělá přitom pochopitelně chyby. V tomto případě ovšem mohou být skoro fatální.

V závěru se ještě přidá další porce akce a konec tak dostatečně vygraduje. Připravte se na notnou zásobu násilí, nebude chybět nějaká ta mrtvola či zranění. Chvílemi je to poměrně surové, ale zase ne natolik extrémně, aby to běžný čtenář žánru nezvládl.

Nebezpečný pacient je určitě přitažlivý a napínavý zástupce thrillerů, ale bude to mít v hromadě kolegů poměrně těžké. Zřejmě se z něj nestane bestseller. Přesto si může najít čtenáře v různých sortách příznivců. Ať už těch, co mají rádi zvířata a veterinární prostředí. Nebo těch co se nebojí nebezpečí a baví je číst o lehce zkaženém světě. V neposlední řadě si na své mohou přijít mladší čtenáři, kteří tu třeba najdou pocity, jež oni sami prožívají.

Komentáře (0)

Přidat komentář