Krvavé lázně římskými čísly odpočítávají vrchol událostí

recenze

Číslo 20 (2024) 5 z 5 / LukBook
Číslo 20

Americká spisovatelka Sam Holland přichází s dalším krvákem, při němž vás bude mrazit nejen v zádech. Připravte se na hodně brutálního sériového vraha, který to ovšem má v hlavě více než dobře spočítané.

Už předchozí debutová kniha autorky Kopírák vzbudila vášně, nabídla podívanou na hodně brutálního vraha, který se nám po nocích vynořoval ve snech. A v další knize této před ničím se nezastavující ženy s názvem Číslo 20 rozhodně ani zdaleka nebudeme brzdit. Opět se připravte na hodně krvavou podívanou.

Ústřední postavou je tentokrát detektiv Adam Bishop. Zkušený policista, který se dostává k případu mrtvého muže na skládce, jehož už ohlodaly krysy. Tajuplná římská číslice u oběti a nález další ovšem ukazuje, že se nebudu jednat o jedinou mrtvolu na tomto místě. Začíná hon na sériového vraha. Oběti budou přibývat a brzy se celý případ stane pro policisty dost osobním.
Objeví se navíc spojitost s jiným vrahem z minulosti, který je ovšem na doživotí zavřený ve vězení. Pokračuje někdo v jeho odkazu?

Přesně takovéto thrillery mám prostě rád. Velká porce násilí, detailní brutální scény a natolik chytrý pachatel, že ho policisté nemohou jen tak chytit. Připravte se na pořádnou jízdu plnou krvavých momentů, při nichž se slabším povahám bude dělat mdlo. Zároveň tu ovšem nechybí ani kvalitní detektivní práce, důkladné pitvy a rozbory důkazních materiálů.

A do toho všeho se hlavnímu vyšetřovateli i jeho kolegům plete soukromí život. Běžné problémy smrtelníků, které ovšem v porovnání se skutečnostmi okolo vražd vypadají často banálně. Celý příběh ovšem díky tomu vyznívá poměrně realisticky a daleko více si díky tomu uvědomujete a prožíváte ony děsivé momenty.

Připravte se na flashbacky do minulosti vraha, díky nimž zjistíte, kde se vzala jeho krutost. Zároveň se ovšem v minulosti budete pohybovat i s jinými postavami. Autorka proplétá zápletku více liniemi, které se povětšinou na konce spojí. A ze všech událostí tak vznikne jeden hodně temný a děsivý komplet.

Líbila se mi i propracovanost postav, jejich emoce a okolnosti z minulosti i přítomnosti ovlivňující jejich život. Různých osob je tu vlastně poměrně dost. Hned vícero těch negativních, ale i pozitivních. V pozadí se skrývají temná tajemství, některá možná odhalíte, jiná nikoli. Dojde i na lásku, i když bude hodně zašmodrchaná.

Nejvíce čtenářovu duši zasahující jsou samozřejmě popisy mučení a vražd obětí. Autorka se v tom snad vyžívá, protože jinak není možné, že se dokáže na poli utrpení takto lehce pohybovat. A aby toho nebylo málo, zavraždí i osoby, s kterými jste se seznámili. Umřít tady vlastně může téměř kdokoliv.

V neposlední řadě samozřejmě musím pochválit i kompletní grafické zpracování knihy, zejména potom nádhernou ořízku. Ve společnosti Euromedia, pod jejichž značkou Kalibr knihy vyšla, prostě umějí čtenáře nalákat.

Jestliže máte rádi drsnější thrillery, nevadí vám někdy až potoky krve a chcete s mrazením v zádech pátrat po vrahovi, tahle kniha je stvořená přímo pro vás. Za mě je to skvělý thriller, na němž mě vlastně nic moc nevadilo. Ale je to opravdu dané tím, že prostě mám podobné druhy zástupců tohoto žánru rád.


Číslo 20 Číslo 20 Sam Holland

Další nervydrásající thriller od autorky bestsellerového Kopíráka. Nález mrtvého muže na černé skládce, jehož tělo už stihly napůl ohlodat krysy, je sice drsný, ale detektiv Adam Bishop už si zvykl na ledacos. Když však kousek od ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář