Doerrův nejnovější román

recenze

Město v oblacích (2022) 4 z 5 / lada.ladislav
Město v oblacích

Oblíbený americký spisovatel Anthony Doerr má na svém kontě již šest knih. Nejnovější z nich je román s názvem Město v oblacích. Ano, ani já jsem si jeho novinku nemohl nechat ujít.

Řekl bych, že mezi čtenáři je velmi oblíbený Doerrův válečný román Jsou světla, která nevidíme. A právě s ním má jeho novinka pár společných znaků. Nikoli tedy z hlediska žánru, protože Město v oblacích je dle mého názoru na hraně románu a dobrodružného fantasy příběhu, ale určitou podobnost najdete mezi hlavními hrdiny. I v anotaci knihy je uvedeno, že stejně jako Marie-Laure z románu Jsou světla, která nevidíme, jsou Anna, Omeir, Seymour a Konstance (tedy hrdinové Města v oblacích) snílci i outsideři, kteří v sobě dokáží najít vynalézavost a naději uprostřed nebezpečí. A všichni se snaží pochopit svět kolem sebe. Nejprve jsem z tohoto srovnání měl rozporuplné pocity, protože přece jen oba příběhy se svou podstatou velmi liší. Ale jak jsem se do Města v oblacích pořádně začetl, podobnost jsem skutečně našel. Bravurně to Anthony Doerr vymyslel! Nenapadá mě žádný jiný autor, který dokáže pospojovat to, co on. A to takovým způsobem, aby vše dávalo smysl.

Doerrův nový román uspokojí především náročnější čtenáře. Je tvořen z několika dějových linek, které se tváří téměř jako samostatné paralelní příběhy, jenž toho nemají příliš společného a úplně do sebe nezapadají. Ale nebojte se, Anthony Doerr vše promyslel a nakonec se dočkáte okamžiku, kdy se vše podstatné propojí a vše začne dávat smysl. Ale je třeba číst pozorně a také přemýšlet, co se ukrývá mezi řádky. Já mám právě tohle na knihách velice rád, potřebuji být do příběhu zapojen, stát se jeho součástí, soustředit se a odhalovat to, co není řečeno přímo. Takže mě takový koncept naprosto vyhovoval.

Jsem si vědom, že autorovo nejnovější vyprávění nebude pro každého. Pro spoustu čtenářů nebude jednoduché najít „kouzlo“, které je v něm ukryto a pochopit svět, jenž autor vytvořil. A pak je samozřejmě také nutné souznít alespoň s některým z hlavních hrdinů. Pokud se vám toto podaří, čtení si užijete. Pokud ne, netrapte se. Je spousta jiných knih, které stojí za přečtení – a to i od stejného autora.

Komentáře (0)

Přidat komentář