Dobrý cyberpunk

recenze

Spousta času na smrt (2010) 4 z 5 / davidurban1973
Spousta času na smrt

Kniha Spousta času na smrt je první dílem čtyřdílné série Cybrain známého českého autora Petra Heteši.

A o čem to je?
Hlavní hrdina se probouzí v neznámém světě, trpí několikaměsíční ztrátou paměti a je naprosto zmatený. Dozvídá se, že byl připojen do biologicko elektronického počítačového systému Cybrain, který využívá připojené lidi, aby zlepšil výpočetní výkon. Lidé zkrátka oproti strojům používají intuici a tak občas dokáží najít zajímavá řešení v prolamování hesel a získávání přístupu do cizích systémů. Svět Cybrainu a počítačů je tak převeden do lidského chápání, takže programy se jeví jako osoby, domy, zvířata apod. - zkrátka, aby to lidská mysl pochopila.
Z hrdiny Grega Honberga se tak stává soustava jedniček a nul v útrobách počítačového světa. Je přidělen do čtyřčlenné operační skupiny, která má za úkol infiltrovat a napadat systémy mimo Cybrain. V překladu - stává se z něj v podstatě program nebo vir, který napadá cizí počítače.
Jenže Gregovi se to nelíbí a nechápe, kde se tam vzal. Ostatní členové skupiny podepsali výhodné smlouvy a jsou zde dobrovolně. On si to nepamatuje, takže je jen otázkou času, kdy využije volnosti po výcviku a rozhodne se pátrat po své minulosti a dozvědět se, co se stalo v těch několika měsících, které si nepamatuje.
Sám by to nedokázal, takže nakonec přemluví většinu členů skupiny a vydá se s nimi skrz počítačový svět pátrat po své minulosti. Tím začíná akční zběsilá jízda plná násilí, zabíjení nepřátelských programů a cestování po všech koutech počítačové sítě.

Kniha je psána čtivě, svižně a zajímavě. Takhle nějak jsem si vždy představoval počítačový cyberpunk. Pro představu je to tak trochu jako Tron a podobné filmy.

Každopádně nevýhodou prvního dílu je, že se nedozvíte, jak to skončí a budete si muset přečíst další díly.

Komentáře (0)