Dobře rozehraná hra

recenze

Domino (2019) 4 z 5 / Lena91
Domino

„Dokážeš postavit kostky tak, abys vyhrál?“ To je zásadní otázka známé logické hry domino. Přesně takovou hru rozehrává Václav Gruber ve svém novém románu se stejnojmenným názvem.

Václav Gruber svou spisovatelskou činnost střídá se svou lékařskou praxí, z jejího prostředí pocházejí jeho ranější romány. Postupem času se Gruberova tvorba proměnila ve společenské romány o komplikovaných vztazích, nevěře a zášti. V Dominu se posouvá ještě dál a poměrně nevinná hra se proměňuje v nebezpečnou bitvu.

Román se odehrává z větší části v Čechách, kde žije ambiciózní padesátník Artur vlastnící úspěšnou firmu. Představuje typického bohatého a vlivného muže s luxusním domem, drahým autem a krásnou manželkou. To vše by se líbilo i jeho podřízenému, Stefanovi, který ačkoliv má ve firmě své místo a respekt, nepatří do místní smetánky jako jeho šéf. O jedno se s ním však Artur dělí. Aniž by to tušil, jeho manželka Linda se začne tajně scházet se Stefanem a stanou se milenci.

V tuto chvíli román působí jako klasický románek o nevěře, milostném trojúhelníku a následném prozrazení. Gruber však takto povrchní není a dává příběhu jiné rozměry. V okamžiku, kdy se Arturova firma začne ucházet o velkolepou zakázku v Bruselu, totiž do hry vstupuje několik postav, o kterých toho není moc vyzrazeno. Anonymní telefonáty, sledování, výhružky…. Všechno je tak neurčité a plné otázek, což příběhu přidává na čtivosti a dychtivosti po rychlém odhalení všech záhadných okolností.

Možná záměrně, možná ne, zpomaluje Gruber gradující děj přesunem příběhu do Francie, kam Artur posílá Stefana za účelem domluvení spolupráce s profesorem Dupontem. Paříž a její kouzlo Gruber vykresluje docela do podrobností, takže se na chvilku ocitnete na virtuální procházce Paříží. Za mě nadbytečné a trochu fádní. Nicméně s návratem Stefana domů se vše vrací do starých kolejí. S příjezdem Dupontovi krásné černošské asistentky Marianne a výhružkami konkurenční firmy Alfamont se rozpoutá doslova boj, kde nejde pouze o byznys, získání projektu a velkých peněz, ale hlavně o život. Gruber zde bez příkras vykreslil to, jak se lidé ženou za penězi, jak se nebojí pro moc, přepych a nadvládu udělat cokoliv.

Ačkoliv jsem si během čtení nevytvořila vztah k žádné z postav a držela si tedy od nich určitý odstup, kniha je velmi čtivá a nebyl žádný problém ji za dny přečíst.

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář