Do postele s nevěstkou i jeptiškou

recenze

Prodavači ostatků (2005) 4 z 5 / KáťaM.
Prodavači ostatků

Mám ráda českou historii a příběhy odehrávající se v prostředí klášterů a hradů. Dobrých knížek z tohoto prostředí je ale poskrovnu. Narážím na příliš jednoduché hrdiny anebo strohé popisy doby. O to víc se toužím podělit o nevšední čtenářský zážitek, který mi poskytla kniha pana doktora Vondrušky.

Hlavní postavou knihy je Martin ze Stvolna, druhorozený syn českého zemana. Martin tak nemá naději, že by zdědil otcovu tvrz. Rodina se ale o budoucnost Martina postará, když ho lstí dostává na studium teologie do Paříže. Život ve velkoměstě přináší sice mnohé radosti i milostná dobrodružství, ať už s abatyší Johannou nebo prostitutkou Bernardou, ale není takový, jaký si ho Martin představoval. Navíc studuje v době, kdy se víra otřásá v základech a mnozí začínají pochybovat o čistotě církve. Spisy odsuzující papeže se dostávají i mezi studenty, což se nelíbí nejvyšším představitelům univerzity. Ve chvíli, kdy se Martin dostává do hledáčku inkvizice, pochopí, že musí z Paříže pryč. Kam se uchýlí, co, udělá se svým životem, kdo všechno mu zkříží cestu a jak moc ho poznamená morová epidemie, to už si musíte přečíst sami.

Přiznávám, že ze začátku jsem si Martina nemohla oblíbit, připadal mi příliš promiskuitní a namyšlený. Naštěstí nemám ve zvyku odkládat rozečtené knihy. Čím jsem četla dál, uvědomovala jsem si, že taková zkrátka doba byla a spisovatel mě do ní dokázal přenést. Oceňuji i styl vyprávění, moc se mi líbilo, že nebyly popisovány všechny události přímo, ale autor se občas vrátil do minulosti v rámci nějakého dialogu, kdy čtenáři nenásilně naservíroval, co se ještě odehrálo předtím. Zaujala mě většina ženských postav a ještě víc, jakým způsobem o nich mluvili mužští hrdinové, pár citátů jsem si zatrhla. Knížka byla napínavá až do konce, obzvlášť jeden zvrat přišel takovým rychlým způsobem, až jsem tomu nechtěla věřit.

Mezi moje nejoblíbenější knížky patří ty, které vypráví o životě prostitutek anebo jeptišek (trochu schizofrenie). Tady jsem měla dva v jednom a moc jsem si to užila. Určitě se chystám i na další díly této tetralogie, která by nás snad mohla zavést zpět do Čech.

Prodavače ostatků můžu jen doporučit.

Krom toho je to další tip do Čtenářské výzvy jako kniha autora, jehož jméno i příjmení začíná na stejné písmeno. :-)

Komentáře (0)

Přidat komentář