Dítě nebo nestvůra?

recenze

Podivná holka (2019) 5 z 5 / a.k
Podivná holka

Jedenáctiletá Ellie Atkinsonová je divná. Všichni z ní mají strach. Každý, kdo může, se jí raději obloukem vyhne. Tahle holka se vás vůbec nemusí dotknout, aby vám něco zlého provedla.

Dětská psycholožka Imogen Reidová se vrací po patnácti letech do venkovského městečka Gaunt, kde po smrti matky zdědila rodný dům. Z návratu do Gauntu nemá dobré pocity, na dětství nevzpomíná ráda. Doposud pracovala v Londýně jako psycholožka pro děti z bohatých rodin. Jeden její případ se ale zvrtnul a vyhodili ji z práce. Stěhování do Gauntu je vlastně záchranou. Získala zde možnost pracovat v úřadu Místo pro život jako sociální poradkyně pro problémové děti. Hned jeden z prvních případů na novém pracoviště se týká problémové Ellie. Rodiče a bratr jí zahynuli při požáru a ona jediná zůstala naživu. Od té doby ji odebrali už ze dvou pěstounských rodin, teď se jí ujali Jeffersonovi. Z pozice sociální poradkyně by Imogen měla provést místní šetření a doporučit pro Ellie další opatření. Imogen však nezapře svou původní kvalifikaci dětské psycholožky a snaží se Ellie pomoci nad úkor svých povinností. Snaží se k dívce najít cestu, získává k ní velmi silné pouto, chce ji ochránit před celým světem, který se proti ní spiknul.

Postava Ellie mě bavila od samého začátku. Tragédie, kterou prožila, i její chování vzbuzuje spoustu otázek. Na jedné straně je to holčička, která je tichá, skoro neviditelná, toužící po kontaktu s vrstevníky a milující nové rodině, na druhou stranu osoba, kolem které se šíří zlo, strach a spousta nevysvětlitelných nešťastných událostí. Její klidná povaha dokáže nečekaně eskalovat do záchvatů vzteku. K tomu má zvláštní dar. Ví o věcech, o kterých by vědět vůbec neměla. Je nestvůrou v očích celého města a kromě své nevlastní sestry v pěstounské rodině nemá u nikoho zastání. Ani její nová matka-pěstounka nevěří, že je normální.

Také psycholožka Imogen není jednoduchou postavou. Tušíme, že skrývá temnou minulost. Velmi pomalu se odkrývá historie jejího dětství i okolnosti profesního selhání, kvůli kterému přišla o práci. K tomu všemu se její nevyrovnanost odráží i v manželství s jindy chápajícím a milujícím Danem. Posedlost touhou Ellie pomoci vede k velmi vyhroceným situacím.

Kniha je napsaná velmi svižně a moc dobře se čte. Obsahuje krátké kapitoly, kde se střídá pohled Imogen s kapitolami o Ellie. Celé vyprávění má neskutečnou atmosféru zachycující předzvěst něčeho temného, záhadného. Budete účastníky podivných náhod a událostí, které nelze racionálně vysvětlit. Budete těm záhadám chtít přijít na kloub. Budou se ve vás probouzet protichůdné postoje k hlavním hrdinkám. Budete chtít pochopit podstatu, o co vlastně jde. No, budete si to prostě muset přečíst. Doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář