Desátý kruh pekla

recenze

Desátý kruh (2007) 3 z 5 / ciniminisek
Desátý kruh

Čtrnáctiletá dívka Trixie žije tabulkovým stylem amerických puberťáků a její největší starostí je to, jak získat zpět Jasona, kluka který se s ní nedávno rozešel. Matka Laura na ni nemá pro práci dostatek času a otec Daniel, uznávaný kreslíř komiksů, bojuje s pochopením, že jeho malá holčička už není malá. Zkrátka obyčejná tříčlenná rodina z klasického amerického filmového plátna. Tedy až do dne, než Trixie přijde domů s tím, že byla znásilněna – Jasonem, klukem kterého uháněla seč jí nohy stíhaly. Jak tento napínavý příběh dopadne překvapí nejednoho čtenáře.



Na dílo autorky Jodie Picoult jsem se nesmírně těšila, knihou Vypravěčka si mě získala na svou stranu a já předpokládala, že po tomto díle nemůže přijít nic, co by mě mohlo nepříjemně překvapit. Bohužel tomu tak nebylo. Jsem celkem rozpolcená. Autorka je známá tím, že se nebojí náročných témat, což v tomto případě poukazuje na znásilnění nezletilé dívky. Celkem barvitě vypisuje sexuální stránku dospívajících, až jsem se občas pozastavila nad přehnaností, ale pak si vzpomněla na dospívání mé osobní a mých vrstevnic a musela dát autorce za pravdu. Teď, jako matka už se na tento fakt dívám z jiného pohledu a musím říct, že se mi to vůbec nelíbí. Přesně takové myšlenky umí tato spisovatelka vyvolat a opět nezklamala mou emoční stránku.

Na druhou stranu, kniha je psána lehkým jazykem, přesto těžkopádným stylem. Jako čtenář máte možnost se vcítit do třech různých postav příběhu, bohužel nikdy nejste upozorněn, kdy na tuto změnu dojde. Jsou i fáze, kdy nevíte v jaké roce se právě nacházíte. Kniha se tak společně s vámi stává absolutně zmatenou. Dalším, pro mě nepříjemným aspektem jsou přílišné myšlenky a popisky okolí. Samozřejmě, některé místa, či situace si to přímo vyžadují, přesto jsem přesvědčena, že někdy méně je více. Dále mi v příběhu chyběla ona pomyslná bomba, která autorce nechybí v žádné knize, zde se bohužel rozhodla ji nevypustit.

Závěrem mohu říct, že jsem nebyla odrazena od dalších počinů této autorky, každopádně znovu bych tuto knihu do ruky nevzala. Mé hodnocení je tedy zlatá střední cesta.

Komentáře (0)

Přidat komentář