Dědictví krve aneb princezna Anastazie bez Rasputina

recenze

Dědictví krve (2021) / ZapisnikTerky
Dědictví krve

Jedná se o retelling pohádky Anastázie, která je jednou z mých oblíbených, přesto méně známých, Disney princezen.
.
Jako obvykle, začneme mínusy knihy. Dědictví krve jich ale moc nemá. Co mohu vytknout, je konec knihy, který mě malinko zklamal v aspektu romantické linky – víc Vám neprozradím kvůli spoilerům. To je ale jen takový detail. Navíc bych možná uvítala rozvinutí příběhu kolem vedlejších postav. Celkově kniha není neodložitelná, ale to nemění nic na faktu, jak je skvělá.
.
A skvělá je možná slabé slovo. Jediný důvod, proč nedostala 5 z 5 hvězd je ten, že si nechávám prostor pro další díly. Všechno se mi na ní líbilo – magie neboli Přízeň, je naprosto dokonale vysilující a ohromující; postavy a jejich postupný vývoj, který můžeme sledovat po celou dobu příběhu; umně vykreslené prostřední hodící se dokonale do data vydání; jemná, přesto krásná romantická linka; politika, která má jasnou hierarchii; a v neposlední řadě moment překvapení ohledně hlavního záporáka – víc neprozradím, nebojte.
Kniha je velmi čtivá a má příjemný popis, díky kterému si dokážete prostředí a postavy snadno představit, ale nezahltí Vás obšírnými informacemi přes celou stranu. Hlavní mužská postava, Ramson, má v rámci svého vývoje opravdu dobře napsané myšlenkové pochody a ty jeho hlášky! Byl mi hned od začátku velmi sympatický, přesto, nebo možná právě proto, že byl docela dost bad guy. A Ana je tak dobrosrdečná a v kontrastu toho hrozivá se svou krvavou magií. Střety těhle dvou postav byly boží. Celou knihou jsou navíc protkány flashbacky, které čtenáři pomůžou pochopit jejich chování přesně ve chvíli, kdy je to potřeba a tak jemně, že to vůbec nenarušuje děj.
Ruského prostřední jsem se trochu obávala, ale knize opravdu sedlo a pěkně se o něm četlo. Detailem byla trocha (brala bych klidně mnohem víc) nadpřirozených zvířat, která příběh příjemně doplnila.
Co si určitě zaslouží zmínit, je téma otroctví a úplatkářství, které je přehlíženo nejvyššími mocnostmi vlády. Úklady rozdílných lidí jsou v knize dobře popsány.
.
Obálka vypadá opravdu dokonale a určitě připisuji bod navíc za hardback. Ten kontrast bílé a krvavě rudé k téhle knize pasuje jako hrnec na… víte kam. Dokážu si živě představit, jak krásné se bude vyjímat v mojí knihovně.
.
Takže bych řekla, že je to jasné. Určitě mohu knihu doporučit a dávám jí o chlup nižší hodnocení, než je plné, jen kvůli malým detailům. Jedním z nich je i to, že ještě nějakou dobu nebudu mít druhý díl :-D.

Komentáře (0)

Přidat komentář