Další nebezpečné dobrodružství

recenze

Iko sama sebou (2019) / MilenneWaver
Iko sama sebou

I když by si Iko jistě přála alespoň měsíční dovolenou na Havaji, pořád má před sebou příliš práce. Hrozba vlčích vojáků se neustále zvyšuje, má obavy o své přátele a co víc - objeví se otázka její existence a toho, jak probíhalo její stvoření. V druhém díle série Iko toho na čtenáře čeká opravdu mnoho. Ale o to více se můžete těšit!

Zatímco první díl této nové komiksové série se soustředil především na Iko a Cinder, v druhém díle se zde konečně objeví více i všechny ostatní postavy, které si čtenáři mohli v Měsíčních kronikách tak zamilovat. Včetně Kinneyho, který spolu s Iko bude čelit všemu nebezpečí.

Kinney a Iko jsou jednoznačně ty nejlépe vymyšlené postavy, které se v celé sérii objevili. Iko se stává stále více silnější a neohroženější, zároveň má ale hluboko uvnitř sebe ukrytou velmi citlivou a emotivní stránku, která se v tomhle díle začne výrazně projevovat. Jenom Kinney se příliš nezměnil. Pořád je to tak trochu suchar, s nekonečnou loajalitou a sarkasmem. Ale přesně díky tomu si vás tak rychle získá.

Zápletka tohoto komiksu je o něco složitější než u prvního dílu. A to je jenom dobře! Dějová linie se tu dělí hned do několika. Mimo hlavní linie s vlčími vojáky, se tak můžete těšit na tu, kde bude Iko řešit otázku své minulosti a to, jestli je skutečně jen naprogramovaná, nebo kde se bude Cinder snažit prosadit svůj nápad demokracie na Měsíci. Obě tyto vedlejší linky do té hlavní skvěle zapadají a jde vážně vidět, že autorka přemýšlela nad sebemenší maličkostí. Nejsou zde žádné nesrovnalosti, které by mohly potencionálně nesedět do Hvězd nad hlavou, ve kterých se jedna z povídek odehrává několik let za tímto komiksem.

Ale stejně jako u prvního dílu, mi i tady vadil nekompletní překlad určitých částí knihy. Opět, jedná se o slova v angličtině, obvykle vyjadřující povzdych nebo zakašlání. I když se jedná o relativně běžná anglická slova, stále je tu možnost, že komiks budou číst mladší čtenáři, nebo ti, kteří angličtinu neovládají a pro ty bude podobná věc rozhodně rušivým elementem při čtení.

Podtrženo a shrnuto, musím říct, že jsem si čtení komiksu neuvěřitelně užívala a po dočtení mi opravdu bylo líto toho, že není (alespoň zatím) oznámené žádné další pokračování. Ačkoliv jsem četla i názory jiných lidí, kteří říkali, že by uvítali tuhle sérii spíš v knižní verzi, nemohu jim dát za pravdu. Na tomhle komiksu je zkrátka něco kouzelného, co si vás přiměje ho zamilovat a číst ho neustále dokola. Takže rozhodně nelituju toho, že jsem si komiks přečetla. Naopak. Už se nemohu dočkat toho, až si ho po pár týdnech přečtu znovu.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář