Cinder & Ella :))

recenze

Cinder & Ella (2018) 5 z 5 / Airin
Cinder & Ella

„Opravdu jsme byli Cinder a Ella. Prostá dívka z lidu a princ.“

I přesto, že Ellamaru Valentinu Rodriguezovou a její matku opustil před deseti lety její otec, prožily spolu šťastné chvíle. Byly nejlepší kamarádky, sestry, spřízněné duše. Dokonce milovaly stejnou knižní sérii a právě po jedné z postav je Ella pojmenovaná. I s nedostatkem peněz spolu byly šťastné. Až do dne, kdy se stala osudná autonehoda a Ellina matka zemřela.

Ella měla štěstí – přežila, ale na druhou stranu nevyvázla bez zranění. Nedokáže chodit bez podpory své hole a jizvy po popáleninách má na 70% svého těla.

Aniž by si Ella po této nehodě vydechla, přichází další rána – musí se odstěhovat ke svému otci a jeho rodině do LA. Pro Ellu to není vůbec lehké. Cítí ke své nové rodině nenávist a zášť a ani její nové sestry, dvojčata Anastasia a Juliette, jí to neulehčují. Nejenom, že ji neustále uráží, ale dokonce obrací všechny spolužáky ve škole proti ní.

Vše se Elle rozpadá pod rukama, nehledě na bolest, kterou jí způsobuje každý její pohyb. Snad by ztratila rozum, kdyby neměla svého nejlepšího kamaráda, Cindera, se kterým si píše už tři roky. Nikdy se však spolu nesetkali.

Když mu Ella nabídne schůzku, Cinder začne z ničeho nic couvat. Co před ní tají? Jaké má tajemství a problémy, které jí nechce svěřit? Zlepší se někdy její vztahy s novou rodinou a přestane její šikana ve škole? Budou se na ni někdy lidé dívat jinak, než s lítostí nebo znechucením ve tváři?

Aby Ella zjistila pravdu a odhalila tajemství Cindera, musí se vydat na FantasyCon, kde najde své odpovědi. Dokáže však pravdu přijmout a najde si své vysněné “Šťastně až navěky“?

“ Bylo na čase se vzmužit a vzít otěže života do svých rukou. K čertu s Hollywoodem. K čertu s Oscary. Nastal čas, aby princ získal svou skutečnou princeznu.“

NÁZOR:

Kdo by neměl rád klasickou pohádku O Popelce? Tři oříšky pro Popelku, na které se vždy na Vánoce nejvíc těšíme? A proto jsem se na retelling této pohádky těšila i já. Musím říct, že mě její zpracování v této knize příjemně překvapilo.

Příběh byl totiž trochu více odlišný od klasického příběhu, než jsem čekala. Ano, byly zde některé stejné prvky, jako například “něco, co po sobě Popelka zanechala na plese“ nebo fakt, že se hlavní postavy vůbec neznali ani vlastním jménem, ale neustále na sebe myslely, či princovo přesvědčení, že klidně prohledá celou zemi jen, aby ji našel.

Co mě však překvapilo nejvíce, byl rozdíl v chování nevlastní rodiny. V klasické Popelce vždy vystupuje zlá macecha a její dvě dcery, které Popelku nenávidí. Ale zde? V této knize tomu bylo naopak – její nová matka na ni byla velmi milá a snažila se Elle co nejvíce pomáhat, i když to někdy bylo spíš na škodu.

Budiž, matka je tu tedy za tu hodnou. Ale kladnou postavou se postupem času stala i jedna z jejích nevlastních sester. A to jsem už opravdu kulila oči! Takže z původní “zlé rodiny“ se v tomto převyprávění stala “hodná rodina“. Tedy kromě té jedné z nevlastních sester. Tu jsem opravdu hodně neměla ráda a divila jsem se, proč ji rodiče za její nepřiměřené a naprosto zlé chování nepotrestají. Já být na jejich místě, tak by jí to jen tak neprošlo.

Kniha je skvěle a hlavně chytlavě popsaná – kdyby nebylo mých jiných aktivit, tak bych ji měla přečtenou během jednoho odpoledne. Tak moc si mě kniha získala. Jak to bývá u dobrých knih – příběh mě chytil, pevně mě držel po celou dobu té skvělé jízdy a teprve až po poslední větě mě propustil.

Nejvíce mě bavily kapitoly, kdy Ella trávila čas s Vivian, Stephanem a Glenem – všichni tři byli tak strašně moc milí a zábavní, že jsem si je hned oblíbila. Nešlo to jinak :)) Také jsem nemohla přestat myslet na scénu, kdy spolu se svým otcem vařili v kuchyni večeři a poprvé po dlouhé době si začala Ella budovat vztah se svým otcem.

Kapitoly jsou psané z pohledu Cindera a Elly, přičemž z jejího pohledu je psáno více kapitol. Co mě mrzelo (ale za to autorka nemohla) je fakt, že bych si opravdu velmi ráda přečetla tu jejich oblíbenou knižní sérii, která v příběhu hrála důležitou roli. Ale to je asi jen naše zbožné přání :))

Co dodat na konec? Knihu Vám doporučuji všemi deseti!
Více zde :))
https://bookhunter5.wordpress.com/

Komentáře (0)

Přidat komentář