Chyba, která změní životy tří sirotků.

recenze

Slib svatojánské noci (2018) 5 z 5 / milunka21
Slib svatojánské noci

Johana, Jura a Mařka.
Tři děti, které byly vybrány, aby se starali o krávy na pastvě. Pro všechny z vesnice to byla důležitá věc, protože krávy byly jediný zdroj jejich obživy, proto to byl moc důležitý úkol, aby se kravám nic nestalo.

Johana byla sirotek. Přišla o celou rodinu a zůstala jí jen teta, její pěstounka, kterou podezřívala, že si ji k sobě vzala jen díky sirotčímu důchodu. Starosta se o své lidi staral moc dobře. Všechny sirotci spadali pod něj a každý do určitého věku dostával dvě zlatky. Dokonce jim pomáhal sehnat učení, takže mohly poté normálně žít.

Jura byl byl poloviční sirotek. Měl matku a malou sestru, takže dělal vše pro to, aby se měli dobře. Byl to svědomitý kluk a chtěl to někam dotáhnout.

Zato Mařka byla chudá a žila v pastoušce. Pracovala kde se dalo, ale lítala s hlavou v oblacích. Ráda tancovala a snila o tom, že by jednou mohla tancovat s vílami. Kdo by řekl, že chudé holce se přání může splnit?

Po dvou měsících pasení krav, ráno před svatým Jánem se holky rozhodly, že si sebou na pastvu vezmou košíčky a zaskočí do lesa. Jura měl hlídat sám, ale protože byly na nejlepší louce, nebál se, že by se něco stalo. Jenže Jura usnul a stalo se to nejhorší, co se stát mohlo.

Celé stádo uteklo do Jeteliny, která je pro ně smrtelná. Jednu kravku by místní doktor zachránil, ale celé stádo? Tolik lidí by přišlo o své živobytí. A oni by skončili ve vězení. Museli jednat okamžitě, než se na to přijde. Jediné co se nabízelo byl útěk. Ale kam?

Johana má příbuznou ve Vídni. Všichni tam chodí začít nový život, ale jen ti, co tam mají příbuzné. S tetou, sestrou svého otce, se neviděla mnoho let. Neví jestli ji přijme, či skončí jak chudina. Byla to jejich jediná naděje.
A tak jak byly na pastvě, tak se vydali na cestu. Vídeň byla daleko, ani jeden nevěděl, co je tam čeká, ale přesto všichni tři v sobě měli naději.

Mají štěstí, po dlouhém hledání Johana nalezne tetu, která je šťastná, že se s ní konečně setkává i když za tak tragických okolností. Každého bere za srdce příběh tří sirotků. který se dostali samy tak daleko. Proto se jim teta rozhodne pomoct. A děti si dají slib, že ať budou kdekoliv, tak v ten den kdy přišli do Vídně, se sejdou a vzpomenou si na vše, co prožili.

Jak půjdou životy chudých dětí dál? Splní se jim jejich sny? Budou se stále držet spolu?

Slib svatojánské noci je moc nádherný román o třech dětech, se kterými si zahraje osud a které v sobě najdou odvahu žít líp než doposud.

Příběh se odehrává v polovině devatenáctého století a můžeme v něm dokonale sledovat, jak se tenkrát žilo v Čechách a na Moravě a nakonec ve Vídni, kam prý vedou všechny cesty.
Autorka dokonale vystihla danou dobu, prostředí a způsob života. Čtenář má hned pak pocit, jako by tam byl. Já jsem to celé hodně prožívala. Napomáhalo tomu také to, že to je nenáročné čtení, do kterého se ponoříte po prvních stránkách.

Tato kniha pro mě byla první setkání s autorkou a rozhodně ne poslední, protože se mi moc líbilo jak téma knihy, tak mi sedl její styl psaní. A co jsem koukala, zaujali mě další dvě její knihy, takže se těším, až si je koupím a přečtu.

Slib svatojánské noci je román. Máme v něm tři hlavní postavy a těmi jsou na počátku malé děti, které hloupou náhodou mohly ztratit to málo, které měli. Díky štěstí a náhodě se dostávají do Vídně, naprosto jiného prostředí, na jaké byly zvyklé.

Johana byla jeden čas vychovávaná v klášteře, takže se tam ledasčemu přiučila. To Johaně pomohlo, aby jí teta sehnala místo panské v jedné významné rodině. Tím se Johaně otevřeli dveře k lepšímu životu.

Jura ve Vídni našel vzdálenou rodinu a ti se ho ujali, aby se u nich vyučil krejčím. Díky čemuž šil překrásné uniformy a jednou snil o tom, že bude trabantem a nosit také tu nádhernou uniformu.

Zato Mařka zatím neměla nic, čím by zaujala, tak pracovala u Johančiny tety v restauraci jako výpomoc. Snila o tom, že bude tančit, že ji to uživí, jenže nad tím ostatní jen nechápavě vrtěli hlavou. Koho kdy uživil tanec?

Kniha je plná různých přání, zvratů, lásky a to jak šťastné, tak i nešťastné, ale taky štěstí, které si museli naši hrdinové vydobýt vlastními silami. Najdete tam taky kruté neštěstí, smrt, protože příběh se odehrává během několika let a přijde válka. Takže naše hrdiny čekají krušné časy a tvrdé zkoušky. Rozhodně se máte na co těšit.

Kapitoly jsou trošku delší, ale jsou ještě rozdělené, jelikož se tam střídají jak postavy, tak různé situace. Kniha je totiž svižná, autorka se nezaobírala ničím, co by mohlo čtenáře spíše nudit, takže se vám kniha bude číst lehounce, rychle a já osobně jsem se do děje naplno ponořila a přečetla ji opravdu rychle.

Za mě je to moc krásný příběh o osudu tří dětí, který se i v dospělosti potýkají s životem jako takovým. Podle mě knize nic nechybí. Děj je vložen do zajímavé a kruté doby, ve které i přesto lze najít něco krásného. Děj je svižný, napínavý a já prostě nemám co vytknout, takže za sebe knihu rozhodně doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář