Lea Honor

recenze

Třpytící se město (2020) 5 z 5 / milunka21
Třpytící se město

Dávný slib visel nad hlavami dvou mladých lidí. Jenže osud si s oběma hodně pohrál.
Thomas Honor klečel na bojišti a čekal na jistou smrt. Jeho poslední myšlenky patřily jeho ženě a synovi. Přesto byl se smrtí smířený. Hlavní bylo, že válku vyhrál a zavládne klid. Smrt ale nepřicházela a najednou jeho protivník byl mrtvý. Život mu zachránil Leonus Libertas, který pocházel ze Sluneční vesnice. Aby dal Honor najevo svůj vděk, přislíbil svého syna Libertasově nejstarší dceři.

Čas sice plynul dál, ale slib byl stále pevný, jako na samém začátku.
Lea Libertas byla jiná než její starší sestra. Zatímco Nina byla vychovávána jako správná hospodyňka a budoucí vážená manželka, Lea se ráda oháněla mečem. A zrovna, když se vracela domů, všimla si neznámého koně, který znamenal, že se blíží něco zlého.

Mladý Thomas Honor dlouho odkládal cestu do Sluneční vesnice, aby naplnil slib svého otce. Dohodnuté svazky nebyly žádná vzácnost, jenže on miloval jinou. Avšak musel uposlechnout, protože tím by jeho rodina přišla o čest, kterou si tak tvrdě vybojovali. Thomas doufal, že se stane něco, co slib zruší a on bude moci být se svou milovanou. A když viděl svojí nastávající manželku, bylo mu jasné, že to nebude on, kdo slib poruší.

Na první pohled bylo jasné, že si Ninu vzít nemůže a vzplála v něm jiskřička naděje. To však netušil, že Leonus Libertas mu nabídne jeho druhou dceru, na kterou Thomas doslova zapomněl. A nebyl to nikdo jiný, než Lea.

Když Lea přišla domů, otec jí oznámil, že druhý den ráno opustí s Thomasem vesnici a vydá se s ním do jeho země, kde si ho vezme za manžela. Pro Leu to bylo kruté. Milovala svůj domov. Ona byla ta, která si mohla dělat co chce i když jí bylo líto sestry, která se měla vydat do jiné země. Avšak tušila, že Thomas si Ninu nebude moct vzít. Jenže ji nenapadl takový konec.

Proto se Lea rozhodla, že udělá vše proto, aby si ji Thomas nevzal a aby ji vrátil do jejího domova. Mezitím na cestě poznávala, jaký je ve skutečnosti svět, protože pro ní byl domov vždy a jen Sluneční vesnice. Zjistila, že okolní svět může být i krutý a netuší, že na každém rohu na ní číhá nebezpečí v mnoha podobách…

V první řadě bych vám chtěla říct, že ačkoliv to zatím není znát, jedná se o fantasy a popravdě, nevědět, že to napsala česká autorka, vůbec bych tomu nevěřila. A přeci je to pravda. Hlavně kniha ještě ani není na světě ale už se to pomalu blíží. A nemůžu uvěřit tomu, že patřím mezi ty, kdo s autorkou vydržel to dlouhé čekání. Je to nepředstavitelné sledovat začátek knihy až do samého konce.

Knihu jste mohly dříve nalézt na Wattpadu, který já osobně nějak pořád míjím. A nenapsat mi samotná autorka, tak snad se k její knize ani nedostanu. A teď vím, že to je chyba. Kdo ví, kolik se tam ještě skrývá tak nadějných autorů. Jako musím uznat, že mě autorka neskutečně překvapila a nedokázala jsem si představit, že by knihu nikdo nevydal.

Jak už jsem psala, jedná se o fantasy o mladé dívce, které se jednoho dne obrátí život vzhůru nohama a nic s tím udělat nemůže. Slib je slib. Jenže má být manželkou někoho, koho nemiluje, musí opustit svůj domov a dokonce slunce, protože v jeho zemi je stále skryto. A být s někým, kdo má v srdci jinou taky není jednoduché.

Lea po cestě poznává, že svět je větší a krutější než její domov. Stačí projít branou a prostředí, podnebí a podmínky jsou naprosto jiné. To dalo autorce prostor pro to, aby si pohrála s fantazií a konečný výsledek stojí za to.

Pro představu v knize je žebrácká poušť, kde přežívají lidé, kteří nikam jinam nemůžou. Je to tak chudá země, že jsou z lidí kanibalové a není radno se tam potulovat, protože je možné, že z ní cestující nevyvázne živý. Za to Honorova země je bohatá a uznávaná, protože je to země válečníků. A ve znaku nemají Lilii jen tak. Lilie tam jsou totiž všude a to i jejich nezaměnitelná vůně. Ještě stojí za zmínku Bellské království, kde musí každý chodit oblečen podle předpisů a pokud je někdo neupraven jak má, stihne ho krutý trest. Nedej bože, pokud se tam objeví někdo krásnější, než královna.

Ačkoliv se to nezdá, není to pohádka a nebezpečí číhá na každém kroku.
Naší hlavní hrdinkou je Lea. Sedmnáctiletá dívka, která i přesto, že se chová jak malé dítě, je drsná, umí to s mečem a za svým si jde i když jí to může stát život. Ale příběh není psán jen z jejího pohledu, ale také Thomasova, královského synka, pro kterého čest hodně znamená. Přesto se rozhodne zachránit svou milovanou Perlu.

Celý příběh začíná tím, jak vznikl slib dvou mužů. Autorka se v tom moc nepitvala a je to jen jedna krátká kapitola, takže žádné zbytečné natahování. V další kapitole se už seznamujeme se dvěma jejich potomky, kteří mají spojit svůj osud.

Hodně mě zaujala Honorská pohádka o spící ledové krásce, na kterou v knize párkrát narazíte a která v jednom momentě dokonce vyvrcholí. Kdyby se autorka rozhodla napsat samostatnou dodatkovou knihu jen Honorských pohádek, byl by to skvělý nápad a já bych si ji moc ráda přečetla.

V momentě kdy Lea opouští domov, čeká ji nejedno dobrodružství a nejedno nebezpečí, kterým si musí projít. Jak jsem psala, život za branou Sluneční vesnice je nebezpečný a Lea je jako mucholapka na špatná rozhodnutí a hrozby, které číhají na každém kroku.
A jak už je znát, je v knize i řekněme romantická linka. Řeší se tam vztahy, ale lehce a postupně.

Kapitoly jsou krátké a příběh není zbytečně natahovaný, takže čtení rychle ubíhá a to i díky tomu, jak lehce a čtivě autorka knihu napsala. Dokonce je tam mnoho faktorů, které přidávají na napětí. A co mě překvapilo, bylo to, že jsem se u nejedné scény nasmála, protože byly tak dobře vystižené, že nešlo jinak. U jedné jsem dokonce brečela smíchy.
Autorka prostě umí vystihnout jak situace, tak je dobře popsané i prostředí, takže nemusíte namáhat představivost. Což je další věc, díky které se vám kniha bude číst lehce. Já osobně jsem se prostě nemohla od knihy odtrhnout a i když to nedělám, tak jsem četla i přes den a doma na vše kašlala. Ono snad ani nejde popsat to nadšení z celého příběhu.

Za mě je to naprosto skvělá, napínavá, čtivá kniha a přesto, že jsem byla nemocná a žádnou jinou mi nešlo číst, tak tuhle jsem prostě naprosto slupla. Autorce jsem držela palce, aby se nějaké nakladatelství chytlo a po přečtení jsem silně věřila, že to někdo vydá. Taková kniha nemohla jen tak zůstat někde v šuplíku. A moc se těším na pokračování, protože ten konec tomu ani nedá jinak.
Za sebe knihu rozhodně doporučuji a těším se, až bude stát na poličce mezi ostatními. Tohle si prostě musíte přečíst.

Komentáře (0)

Přidat komentář