Dokáže jeden dopis změnit život?

recenze

Dopis (2018) 5 z 5 / milunka21
Dopis

Březen 1973

Tina si vzala za muže svého vysněného. Svoji velkou lásku Ricka. Každý jí říkal, jaké má štěstí a že tvoří dokonalý pár. Jenže nic není dokonalé.

Rick ji poprvé uhodil o svatební noci. Podle něj se Tina až moc provokativně koukala na jeho kolegu při tanci. Tu noc dostala první facku a jí se zbořil svět. To nebyl ten Rick kterého si vzala a bála se toho, co jí v životě s ním ještě čeká. Oprávněně.

Od svatby Tiny a Ricka uběhly čtyři roky. Tina si musela dávat velký pozor na to co dělá a říká, jinak jí čekal trest. Dlouho chtěla Tina odejít, jenže neměla rodinu a ani peníze, protože musela vše odevzdávat Rickovi. Avšak, když bylo z čeho, tak začala potají šetřit a schovávat si peníze. Aby měla na nájem a něco do začátku. To byl běh na dlouhou trať. Jenže Tina věděla, že musí vydržet, aby mohla utéct z toho pekla.

Tina pracovala v charitativním obchodě. Jednoho dne našla na prahu dveří pytel s oblečením. Neměla to ráda, protože by to mohl někdo ukrást, ale už se nedalo nic dělat. Když se dala do třídění, nalezla v jednom saku neotevřený dopis. Tina v tu chvíli netušila, že jeden neotevřený dopis jí změní život.

Jaro 1939

Chrissie byla dcera doktora a porodní asistentky. Neměla to lehké, protože rodiče a hlavně otec jí nastavili tvrdý režim, aby neprovedla něco, co by mohlo zostudit jejich rodinu. Chrissie si na to už celkem zvykla, ale přeci jen už to byla dospívající dívka a chtěla zažít víc, než rozvoz léků a pomáhání mámě při porodech.

Chrissie měla kamarádku Silvii a jednoho večera, kdy rodiče nebyly doma se rozhodly, že si zajdou do bukanýrského tanečního sálu. Dívky byly jako oheň a led. Silvie se hodně líčila, nestyděla se a s každým se hned zapředla do hovoru. Zato Chrissie byla slušná, chytrá a tichá dívka která nestála o pozornost.

V tanečním sále si Silvie všimla dvou mladíků a trvalo ji chvilku, než je dostala k jejich stolu. Billy byl vysoký, krásný a sebevědomí mladík, kterého se Silvie okamžitě chytla. Na Chrissie zbyl Clark s malým sebevědomím, protože všechny holky vždy letěli na Billyho. Proto ho překvapilo, že se s ním Chrissie nenuceně baví a oba si to užívali.

Jelikož se blížil čas, kdy musela Chrissie domů, aby se na to nepřišlo, rozhodl se Clark ji doprovodit. Když odcházeli, tak se ještě rozhlédla a hlavou jí prolétlo, jestli odchází s tím pravým. Pohled Billyho jí napověděl. Tímto začátkem Chrissie začal život, který nebude tak šťastný, jak by si přála.

Dopis je román o dvou nešťastných láskách odehrávající se ve třech časových rovinách.

Na začátku knihy se setkáváme s babičkou, jejíž vnučka se jí zeptá, jak se poznala s dědečkem a tím začíná její vyprávění. Příběh začíná v roce 1973 kde se seznamujeme s Tinou a jejím nešťastným životem. Byla to doba, kdy nemohla žena jen tak se sebrat a utéct od násilnického manžela. Obzvlášť, když neměla rodinu, ke které by se mohla uchýlit. A přesto, když si neustále říkala, že nebude jedna z těch týraných žen, co omlouvají chování manžela, tak nevědomky se jí pomalu stává, což jí bude osudným.

Další příběh se odehrává v roce 1939 před válkou, kdy se mladá dívka zamiluje, jenže její rodina s tím nesouhlasí. Mladík, se kterým Chrissie chodí je pro jejího otce póvl a podle něj má na víc. Chrissie si však jde tvrdě za svým a doufá, že otec jednou povolí. Jenže cestu mladému páru zkříží několik nešťastných událostí, které jim změní život.

Je to silný příběh plný emocí a plný neštěstí, které se na dva hlavní páry v ději žene. Obě ženy, ačkoliv každá žije v jiné době to nemají lehké a oběma ničí život vlastní rodina. Přesto se jejich životy propojují díky dopisu, který Tina najde v jednom starém odloženém saku. Tina se totiž rozhodne dopis doručit, protože je vidět, že nebyl ani nikdy odeslán. Jenže to ji značně zkomplikuje život a začíná tím dlouhé pátrání.

V knize se odehrává opravdu hodně věcí a výše jsem vám to jen lehounce nakousla, protože se bojím spoilerů. Ale rozhodně se máte na co těšit. Já knihu přečetla na dva zátahy, protože ji absolutně vůbec nešlo odložit. Ani se nedá popsat síla samotného příběhu, dokud se nezačtete do prvních stran. Za mě je to letos rozhodně zatím druhá nejlepší kniha (první vždy bude King), co jsem četla a jelikož to není úplná novinka, tak bych se ani nedivila, že se mnou bude hodně lidí souhlasit. Čemuž také nasvědčuje vysoké hodnocení na databázi knih.

Příběh je rozdělen na dvě části. Samotné části jsou poté rozděleny na kapitoly, ve kterých se střídají příběhy Tiny a Chrissie. Samotná kniha je však psána z více pohledů díky čemuž si uděláte lepší názor na samotné postavy a děj. Samozřejmě o to více prožijete smutek a bezmocnost některých postav. Celé je to nenáročné čtení, takže nebudete mít problém se ponořit do děje. Naopak, ponoříte se do něj tak moc, že nebude lehké po přečtení se jen tak s knihou rozloučit. Já nad tím celým příběhem dumala ještě hodně dlouho.

Mě osobně kniha opravdu překvapila. Kamarádka mi lehce nakousla co se tam zhruba bude dít, ale to co jsem se dočetla v samotné knize se vůbec nerovnalo mým představám. A už vůbec jsem netušila, že se tam moc začtu. Byla bych opravdu moc ráda, kdyby u nás vyšlo více knih autorky, protože co jsem tak koukala, její další knihy se pohybují v podobném duchu. A jestli jsou jen z poloviny dobré jako Dopis, tak rozhodně stojí za přečtení. Tak snad nakladatelství nebude dlouho váhat.

Za sebe můžu tedy knihu rozhodně doporučit, protože takto silnou knihu plnou emocí jsem dlouho nečetla.

Komentáře (0)

Přidat komentář