Arabella z Marsu

recenze

Arabella z Marsu (2019) 5 z 5 / milunka21
Arabella z Marsu

Mars 1812

Arabella Ashbyová žila se svojí rodinou na Marsu. Její rodiče byly z Anglie a matka Arabelly nesla nelibě, že její dcera na Marsu zdivočela. Jelikož Arabella na Marsu vyrostla, tak tu zemi i prostředí milovala. Její chůva byla Marťanka a učila ji k místním zvykům. Dokonce potají spolu vyrážely za dobrodružstvím, a to i s Arabelliným bratrem Michaelem. Jenže jednoho dne takové dobrodružství skončilo úrazem. Sice malinkým, ale pro její matku, pravou Angličanku, to byla poslední kapka. Místo toho, aby z Arabelly vyrostla dáma, která už je zralá na vdávání, je zdivočelá a běhá po Marsu v kalhotách.

Paní Ashbyová se proto rozhodne, že vezme dcery a pojede s nimi do Anglie na jejich sídlo Marlowe Hall, než její mladší dcery zdivočí jako Arabella. Michael musí zůstat s otcem na Marsu, protože je nejstarší a jednoho dne převezme jejich plantáž. Tohle rozhodnutí Arabella nesla těžce, protože musela opustit svůj milovaný Mars, bratra, a hlavně otce se kterým sdílela koníček v sestavování robotů. Otec jí jednoho sice daroval, ale matka tuto zálibu nesdílela a jak bylo vidno, tak i jejich služebnictvo v Anglii se toho robota bálo, jelikož byl v živé velikosti. A přesto, že se cestou porouchal, všichni kolem něj chodily obloukem.

Arabella Anglii neměla ráda a vlastně celou zemi. Byla na ní jiná gravitace, lidé se chovali škrobeně a Arabella, jež měla v krvi dobrodružství, si s nimi neměla co říct, protože jakmile by někomu řekla, jak žila na Marsu, tak by na ní lidé koukali z patra. Doufala, že se jednou vrátí do svého domova, avšak matka z ní chtěla mít dámu která se vdá dřív, než její sestry, aby z Arabelly nebyla stará panna.

Jednoho dne přijdou do Anglie špatné zprávy, které rozjedou řadu událostí. Její domov na Marsu i rodina jsou v ohrožení a Arabella se rozhodne jednat. Je nucena utéct, aby je všechny zachránila a musí se dostat okamžitě na Mars. Jenže pro dívku bez peněz není na lodi místo, a proto se rozhodne převléct za chlapce a najde si práci na lodi jménem Diana, kde se seznámí s kapitánem. Arabella je nucena se naučit, jak se řídí loď a jako nejmladší člen posádky se musí i naučit žít s dospělými chlapy, kteří mají vzdušné cestování v krvi a s Arabellou se nemazlí.

Arabella hraje závod s časem a jako by to nebylo málo, tak zuří námořní válka mezi Británií a Francií. Zvládne Arabella přijet v čas? Zachrání její rodinu?

Arabella z Marsu je nový dobrodružný steampunk román. Což znamená, že začátek devatenáctého století je v knize naprosto jiný, než ho známe z dějin. Byl to William Kidd, koho král Vilém III. pověřil první výpravou na Mars, díky čemuž se z Marsu poté stalo výhodné místo pro obchodování. Hlavně díky dřevu, které na Marsu bylo pevnější, pružnější a ideální na stavbu lodí. Co se týče lodí, tak ty nebyly jen na plavbu na moři, ale díky balonům, které k nim byly připevněné, se s nimi cestovalo ve vesmíru. A náš příběh se odehrává zrovna v době, kdy zuří válka a Francouzskému vojsku velí Napoleon. A tímto chci říct, že se určitě máte na co těšit.

Hlavní postavou v příběhu je Arabella, mladá dívka, která vyrostla na Marsu. Její otec na ní byl vždy hodný, a proto jí toleroval její výpravy. Dokonce s ním Arabella sdílela jeho koníček a otec na ní byl hodně pyšný. Což se však nedalo říct o její matce, což byla pravá anglická dáma. Jelikož Arabellu vychovávala marťanská chůva, tak Arabella měla k těmto lidem blízko. To se však nedalo říct o jiných lidech, protože Marťani vypadaly jako velcí kraby. Byly výškově stejní jako lidé, někteří dokonce více, ale byly rozumně myslící stvoření opředení mnoha tradicemi.

Na Arabelle se mi hodně líbí, že to nebyla žádná naivní hrdinka, jak to někdy v knihách bývá. Právě naopak. Arabelle nechybí odvaha a díky otci je i dost chytrá. Proto se nebojí útěku a ani náročné cesty. Rodina je u ní na prvním místě a hodlá ji zachránit všemi možnými prostředky. A to i přesto, že se musí převléknout za chlapce a snášet mnohdy vzpurnou posádku, která s ní nemá slitování. Kdyby to byla jen další naivní holka, tak by to knize opravdu hodně ublížilo.

Co se týče knihy, tak příběh je nenáročný na čtení, proto se čtenář bez problému začte. Není tam nic, s čím by měla naše představivost problém, protože to prostředí je vykresleno dokonale. Prostě čtete a máte pocit, jako byste příběh prožívaly na vlastní kůži. A ten nápad zařadit do děje steampunk, mezihvězdné lety na lodích a roboty je dokonalý. To knihu naprosto oživilo. Nedokážu si představit, že by se děj odehrával v minulosti opravdu tak, jak byla. To by byla kniha jedna z mnoha. Tohle je naprosto originální a o to víc se mi kniha líbila.

Knize samozřejmě nechybí napětí a že ho tam je. Už jen to, aby Arabella přiletěla v čas mě napínalo tak, že jsem párkrát při čtení ani nedýchala. Ale i to, že nikdo na lodi nesmí zjistit, že to je dívka, a hlavně zuřící válka, která jim znesnadní cestu. Takže při čtení se opravdu nudit nebudete.

Samotná kniha je rozdělena na tři části i když vlastně čtyři díky prologu. Prolog, ten začíná na Marsu. První část se odehrává na Zemi v Anglii, druhá se jmenuje Na cestě a třetí je Na Marsu. Kniha je tak pěkně rozdělená na hlavní úseky. Samozřejmě jsou tam i kapitoly, a to dokonce delší, ale věřím, že to čtenáři vadit nebude. Mě to tedy nevadilo, protože já se od knihy nemohla odtrhnout a za dva večery jsem jí měla přečtenou. A to jsem šla do knihy trošku s rozpaky, protože jsem se bála, co mě tam čeká. Opravdu jsem netušila, že mě kniha natolik pohltí a bude mě bavit.

Za sebe knihu tedy rozhodně doporučuji. Už je to dlouho co jsem naposled četla něco tak originálního. Ani nemusíte mít rádi steampunk, aby vás kniha pohltila. A nakonec ještě musím vyzdvihnout, že u obálky nakladatelství zabodovalo. Nejenže je téměř totožná s originální obálkou, ale je mnohem hezčí.

Komentáře (0)

Přidat komentář