Cesta napříč časem a prostorem

recenze

Druhá šance (2021) 4 z 5 / Peťula96
Druhá šance

POZOR, anotace může obsahovat spoiler.

ANOTACE:
Druhá šance je příběhem lidí, kteří chtěli začít znova, chtěli svojí druhou šanci.....chtěli toho tolik, až jim nakonec nezůstalo vůbec nic. Svět se změnil, již není takový, jaký jsme ho znali. Několik jedinců ovšem stále neztrácí naději v lepší zítřky a vydávají se na cestu napříč časem, prostorem a možnostmi chápání.

Pětka a jeho dcera Jenny se každý den vydávají na jednu a tu samou cestu za svým cílem. Ze své minulosti si toho mnoho nepamatují, ale postupně se jim daří sbírat jednotlivé části skládačky, a hlavně se na své cestě nikdy nevzdávají. Dokážou jít doslova přes mrtvoly. Jejich cesta se zkříží s Danielem, který má jedno velké tajemství. Jeho tajemství se skrývá v temnotě a Daniela naprosto ovládá. Dokáže se mu ještě postavit, nebo již není cesty zpět? Pak je tu Ella, výjimečná dívka, která dokáže projít skrz hranice, přes které nikdo jiný přejít nedokáže. Svůj starý život ztratila, ale díky tomu dokáže doslova stát na hranicích několika světů.

Každý z nich má nějaký svůj příběh, nějaký důvod, proč se vydali na svou cestu, a ačkoliv se zdá, že jejich příběhy nemohou být více rozdílné, tak věřte tomu, že jeden bez druhého by nemohl existovat. Je tu ale opravdu ještě nějaká naděje, že se zase vše obrátí v lepší svět? Nebo lidé nadobro zničili vše, co měli?


NÁZOR:
Druhá šance je multižánrovou záležitostí z pera českého autora, přesněji se jedná o jeho prvotinu. Kniha je psaná er-formou a my se zde setkáváme s příběhem několika postav. Každá z postav má svůj vlastní příběh a nemalý význam pro děj. Na počátku máme pocit, že jejich příběhy spolu nemohou mít vůbec žádnou spojitost, pravda je ale jinde. Každý z příběhů se s tím dalším nějakým způsobem proplétá, nebo se navzájem doplňují. Nestřídají se zde jenom pohledy na příběhy jednotlivých postav, ale také různá časová období, místa, světy....

Na počátku čtení jsem byla trochu zmatená. Příběh mi nedával vůbec žádný smysl, ale věděla jsem, že to je určitě autorův záměr. Záhadnost příběhu mě neskutečně navnadila k dalšímu čtení. Musela jsem prostě přijít na to, co se to tam děje a jak to celé dopadne. V hlavě jsem si vytvářela několik teorií, jak by to mohlo být, ani ve snu by mě ale nenapadlo, že to bude až tak geniální. Celá záležitost s dómy, Druhou šancí, koncem světa....mě absolutně nadchla.

Autorův styl psaní mi sedl a přišel mi celkem čtivý. Kdybych mohla, tak jsem měla knihu přečtenou na jeden, maximálně dva zátahy, ale bohužel povinnosti jsou povinnosti, a tak jsem musela knihu několikrát během čtení odložit. Pokaždé, když jsem se ke knize vracela, tak jsem hořela nedočkavostí, jak to celé bude pokračovat dál.

Co musím ale zmínit je fakt, že tohle není kniha pro každého. Myslím si, že tohle je jedna z těch knih, kterou si buď zamilujete, nebo ji naopak nebudete moct přijít na jméno. Nic mezitím neexistuje. Pokud ale máte rádi multižánrové záležitosti, zejména pak ty, které obsahují sci-fi a postapokalyptické prvky, tak si myslím, že skoro jistě budete patřit do první skupiny, tak jako já.

Komentáře (0)

Přidat komentář