Cesta k poznání

recenze

Temná komora (2018) / AnickaZv
Temná komora

Popravdě řečeno, představit si změnu pohlaví u mého již zesnulého otce bych si neuměla ani v tom nejabsurdnějším snu. Můj otec byl totiž typický zástupce mužského pohlaví, ochránce rodu a chlap, jak má být, postrádající prvky jakékoliv zženštilosti. Proto jsem přijala jako výzvu přečíst si knihu „Temná komora“, autobiografický příběh od americké spisovatelky a novinářky Susan Faludi, za který byla nominována v roce 2017 na Pulitzerovu cenu a za nějž získala v roce 2016 Kirkusovu cenu za populárně naučnou knihu.
Po seznámení se s dílem naprosto rozumím poctám, kterým se kniha „Temná komora“ těší. Susan Faludi je „umělkyně slova“ a píše upřímně o svém otci, který se až ve vysokém věku rozhodl podstoupit operaci vedoucí ke změně pohlaví. Zatímco příběh se týká v první řadě vlastních autorčiných zkušeností, jak se snaží pochopit a dozvědět se informace o svém otci, je také jakousi spojnicí historických proudů – sexuálních stereotypů poválečné Severní Ameriky, Židů v Maďarsku … Svým způsobem je to fenomenální dílo investigativní žurnalistiky a záznamů z osobního života a nelze najít slova, která by jej dostatečně zhodnotila a doporučila, natolik je toto dílko skvělé! Susan Faludi opravdu předložila bravurní příběh v kombinaci s historickým děním a vypovídající o lidské povaze.
Domnívám se, že kniha může přispět k zamyšlení v oblasti vztahů rodič – dítě u řady čtenářů, neboť se týká vzájemného poznání a pochopení. Kolik manželství je v dnešní době rozvedených, podobně jako tomu bylo u rodičů Susan? Kolik dětí má řídké kontakty s otcem, podobně jako měla Susan? A pak třeba i později, když dítě překročí práh dospělosti, může společně strávený čas pomoci pochopit jednání rodiče a vidět jej z jiného úhlu pohledu. Susan to měla o to těžší, že v jejím případě se navíc jednalo o změnu z otce Stevena, jenž se narodil jako István Friedman a kterého Susan poznala jako výbušného otce, v „kompletní ženu“ Stefánii. Změna muže v ženu a před Susan nelehký úkol pochopit PROČ se její otec k takovému kroku odhodlal?
Dle mého názoru k pochopení Susanina otce mohou pomoci obšírné informace o dějinách Maďarska, zejména pak z rozpětí let 1900 až 2000. Vedle stop z historie obsahuje kniha také informace týkající se psychologie, především se řeší otázka lidské identity. Susanino podání z její perspektivy poté, co se o změně pohlaví svého otce dozvídá, je velmi citlivé a až intimní.

I když téma knihy může být konzervativci vnímáno jako provokativní, je to velmi dobrá kniha a v překladu paní Silvie Mitlenerové se mi četla „jedna báseň“.


Temná komora Temná komora Susan Faludi

Spisovatelka a novinářka Susan se dozví, že její šestasedmdesátiletý otec se rozhodl pro operativní změnu pohlaví. Uvědomí si, že nebude mít klid, dokud nepochopí jeho důvody. A kvůli nim musí prozkoumat i nepříjemná, dlouho skrýv... více


Komentáře (0)

Přidat komentář