Čarování s pravdou

recenze

Hodná a zlobivá holka (2021) 5 z 5 / a.k
Hodná a zlobivá holka

Psycholog Cyrus Haven je povolán do dětského domova se zvýšenou ostrahou, aby vyhodnotil případ Evie Cormacové, která žádá o propuštění a uznání dospělosti. Před šesti lety ji nalezli v tajné místnosti v severním Londýně vedle rozkládající se mrtvoly umučeného muže. Zanedbané děvčátko s andělskou tváří se však nikdy nepodařilo identifikovat, a tak byla donucena pod novou identitou setrvat mezi pubertálními delikventy ve státním zařízení.

Jen velmi pomalu se daří Cyrusovi navázat s Evie kontakt. Přes její narušenou osobnost, divokost a agresivitu jsou ke všemu patrné její manipulativní vlohy. Evie se mu brzy zaryje pod kůži. Fascinuje ho a zároveň i děsí. Díky ní si uvědomuje, proč se stal psychologem. Její zvláštní schopnost poznat se stoprocentní přesností, kdo říká pravdu a kdo lže, je zrovna tak uchvacující jako děsivá.

Cyruse však čeká další výzva. Vrchní detektiv inspektor Lenny Parvelová řeší vraždu náctileté Jodie, která byla nadějnou hvězdou krasobruslení. Lenny sice nikdy nepovažovala psychologii za vědu a kriminální profilování za důležitý nástroj pro řešení případu, s Cyrusem ji však spojuje zvláštní pouto. Byla to právě ona, která byla při vyšetřování děsivého zločinu, jehož nechtěným svědkem se stal Cyrus v dětství. Vzájemné přátelství i profese jsou tak příčinou dnešní spolupráce i na tomto případu.

Cyrus je naplno pohlcen oběma kauzami a své odborné znalosti uplatní s maximálním nasazením pro nalezení pravdy.

První díl nové série s forenzním psychologem Cyrusem Havenem nabízí od prvních stránek zajímavý příběh, ve kterém každá z postav skrývá nějaké tajemství. Někdy si autoři připravují živnou půdu v úvodních dílech série zdlouhavým popisem postav, jejich vzájemných vazeb, nebo složitě konstruovanou zápletkou. Tady to neplatí. Hned od začátku jste vtaženi do děje a každou stránkou toužíte vědět víc. Kniha má výborné tempo a je skvěle napsaná.

Autor čtivou formou vytváří vícevrstevný, temný příběh s mnoha neznámými. Základem jsou dva paralelní příběhy, jeden o zavražděné krasobruslařce Jodie a druhý o naší tajemné, antisociální teenagerce Evie. Nepohání vás jen touha zjistit, kdo je pachatelem zavražděné krasobruslařky, ale možná ještě víc s napětím čekáte na každý střípek informací, který se bude týkat mladé Evie, dívky bez minulosti a identity. Se znepokojením se odhalují děsivé útržky z jejího dřívějšího života i tíživá frustrace ze státního systému, který všemu tomu děsivému následoval. Interakce a budování důvěry Cyruse a Evie srší z obou stran nejistotou, i když u každého z jiného důvodu. Možná i díky všemu tomu vzájemně nevyřčenému je příběh o to působivější.

Měla jsem strach, že autor s novým hrdinou nemůže dosáhnout kvalit předchozí série s psychologem Josephem O'Loughlinem. Chyba. Cyrus Haven je důstojným nástupcem a velmi zajímavou postavou. Začátek série je brilantně napsaný a nedočkavě budu vyhlížet další pokračování.

Moc doporučuji.

Komentáře (1)

Přidat komentář

broskev28
04.03.2021

Souhlasím, děkuju za recenzi a potvrzuju. Nová série, nový překladatel, ale je to stále týž kvalitní autor - skvělý vypravěč a výborný psycholog. Budou-li další díly této série stejně dobré, nebude se nám po parkinsonovském stárnoucím Joeovi až tolik stýskat . . .