Bylo nebylo jedno království víl...

recenze

Krutý princ (2018) / MilenneWaver
Krutý princ

Jako dítě byla Jude spolu se svými sestrami odvedena zpátky do říše víl, odkud jejich matka před lety utekla. A jelikož neměly jinou možnost než se přizpůsobit, Jude o deset let později netouží po ničem jiném než si najít své právoplatné místo mezi vílami. I když to je běh na dlouhou vzdálenost.
Aby získala svou vysněnou pozici na královském dvoře, Jude nezbývá nic jiného než se po hlavě vrhnout přímo do jámy lvové, která je plná nebezpečných odhalení, zrad, tajemství a princů, kteří jí její cestu rozhodně neusnadní.

Ačkoliv je knih o vílách poslední dobou poměrně dost, líbí se mi, že často dokáží autorky přijít s novými a svěžími nápady, které dokáží již použitému tématu vdechnout úplně nový život. Samozřejmě, v několika ohledech je Krutý princ stejný jako jakákoliv jiná kniha o vílách. Přesto je ale na téhle knize cosi, co vás přiměje si tenhle temný příběh zamilovat.

Hlavní hrdinkou je Jude, pravděpodobně ta nejvíce tajemná a vytrvalá postava, kterou jste kdy viděli. Její povaha je nevyzpytatelná, nebezpečná a přesně to z ní dělá tak skvělého průvodce příběhem. A musím přiznat, že je naprosto úžasné sledovat, jak se její povaha od začátku knihy až do samého konce mění a odhaluje.

Vedlejšími postavami autorka rozhodně nešetřila. Mimo Judina dvočeje/sestry Taryn, zde můžete najít i její nevlastní sestru Viv, mladšího nevlastního bratra Doubka, členy královské rodiny a partu víl v čele s Cardanem, s kterými rozhodně není dobré si zahrávat - Jude o tom ví své.
Často se v mnoha knihách stává, že vedlejší postavy jsou jen takovým doplňkem, který není nijak detailně propracovaný, ale v tom se Krutý princ liší. Dokonce i vedlejší postavy tu mají často velmi komplikovanou minulost a hrají zde důležitou roli, obzvlášť v druhé polovině knihy.

Osobně si zápletku nemohu dostatečně vynachválit. Už od prvního pohledu jsem věděla, že Krutý princ je přesně knihou pro mě. Příběh o intrikách, vílách a temném světě? Sem s ním! Holly Black se zpracování ujala skvěle. V knize nechybí dostatek akce, bojových scén, napětí a třešničkou na dortu tvoří romantika, která stejně jako všechno v téhle knize, má své "dvě tváře".

Autorka už napsala hodně knih, proto jsem už předem očekávala, že její styl psaní bude dobrý, snadno čtivý. A to se i vyplnilo. Nebudete mít problém se do knihy začíst, myslím, že problémem bude spíš s tím přestat. Už kvůli mnoha pasážím, které jsou zkrátka nezapomenutelné.

Pokud máte chuť na tajemné fantasy, myslím, že Krutý princ by měl být první ve vašem seznamu. Jedná se o famózní začátek nové série, který vás přesvědčí o tom, že další díly byste si rozhodně neměli nechat ujít. A pro ty, kteří jsou tak nedočkaví jako já, nezoufejte! The Wicked King, pokračování Krutého prince vychází v angličtině už na začátku ledna

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (1)

Přidat komentář

kopeceli
16.03.2023

Děkuji za obsáhlou recenzi. Knihu shání moje dcera a já si ji chci přečíst také, abych měla ponětí o tom, co ji zajímá.