Buď, anebo

recenze

Buď, anebo (2021) 3 z 5 / ZapisnikTerky
Buď, anebo

Jakou jste četli nejhezčí knihu se zimní nebo vánoční tématikou?

Prosinec byl ve znamení společného čtení a není výjimkou ani tato kniha. Buď, anebo jsem četla spolu s @ivka_s_knihou a zuza_reads . A moc holkám děkuju, že jsem se mohla přidat, protože to knize vždycky dá další rozměr.
Paige je milá holka, která se může zdát jako stresař. Jenže lidi mají ve zvyku nazývat stresem i věci, které jím už nejsou. Tahle holka totiž trpí úzkostmi a každé rozhodnutí je pro ni utrpení. Když se musí rozhodnout, jestli pojede do vysněného New Yorku nebo na chatu za nejlepším kamarádem, kterého tajně roky miluje, je to už tak velký problém, že se její osudové linky rozpojí. My tak můžeme sledovat obojí – vánoční prázdniny na chatě i v New Yorku.
Od knihy jsem, přiznávám, moc nečekala. Nemusím romantické contemporary s fantasy prvky, ale tady opravdu o nic takového nejde. Jsou to jen dvě možnosti, dva příběhy chcete-li. Takže nakonec jsem vlastně byla i mile překvapena. Nejen čtivostí, ale zároveň tím, že mě příběh bavil.
Knize nechybí ani dávka vtipu. Vše je ale zabalené do poselství, které by si měli všichni zapsat za uši. Úzkosti nejsou banalita. Nestačí se z toho vyspat, nebo to “překonat“. Občas je potřeba se obrátit na odborníka. Tady se uleví nejen samotné Paige, ale i celému jejímu okolí.
Postavy téhle knihy jsou dostatečně komplexní a docela rychle máte pocit, že je znáte. Líbí se mi, že vánoční New York Paige překvapí tím, že všechno nebude, jak si vysnila a zároveň dostane něco, co nečekala.
Z prostředí na vás opravdu dýchne zimní a vánoční atmosféra. Juchů! Kniha o sněhu a se sněhem :D.
Kdybych si měla vybrat, jaká linka se mi líbila víc, tak musím přiznat, že asi ten New York. I když v poslední čtvrtině knihy jsem zase pořád čekala na tu druhou.

Obálka a grafika: Obálka se mi líbí, a přestože mě kdovíjak nezaujala na první pohled, když jsem jí měla v ruce, opravdu jsem byla okouzlena.

Verdikt: Vánoční atmosféra, sníh, YA romantika, sympatická hrdinka, humor a důležité poselství. Tak bych to shrnula a rozhodně vám tuhle knihu mohu doporučit.

Komentáře (0)

Přidat komentář