Buď, anebo

Buď, anebo https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458917/bmid_bud-anebo-dzU-458917.jpg 3 48 10

Paige trpí rozhodovací paralýzou. I ta nejmenší rozhodnutí pro ni představují ohromný problém. Právě teď se má rozhodnout, zda stráví vánoční prázdniny v horské chatě s chlapcem, do kterého je už roky zamilovaná, anebo odjede s mámou do New Yorku – města, které touží navštívit celý život. Když to vypadá, že se Paige pod tlakem zhroutí, její život se rozdvojí do dvou paralelních vesmírů... V jednom odjede do New Yorku, kde ji okouzlí nejen město, ale také její nečekaný průvodce, a v druhém odjede do hor, kde konečně dostane možnost sblížit se svou platonickou láskou. Jenže pak do všeho zasáhne Paigeina úzkost a Paige si musí jednou pro vždy uvědomit, že jediná správná volba neexistuje a že člověk nemusí být vždy „dokonalý“, aby si zasloužil lásku...... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

One Way Or Another , 2020


více info...

Přidat komentář

Karolin77
11.02.2024 5 z 5

Krásná odpočinková knížka na Vánoce.
Příběh mě chytil už od prvních stránek a to jak se měnily jednotlivé osudy mě nutilo číst stále déle.
Líbilo s mi že tu byly zpracovány i těžší témata.
Určitě doporučuji !

ZapisnikTerky
29.12.2021 3 z 5

Příjemná vánoční/zimní YA romantika pro každého, kdo si chce odpočinout a užít pohodovou knihu. Přestože v ní objevíte důležité poselství ve formě úzkostí, kniha nepůsobí depresivně a opravdu jsem si ji užila. Víc v mojí recenzi.


katallinka
29.12.2021 3 z 5

Tohle nebylo nic pro mě! Hlavní hrdinka byla hrozně otravná a neustále se litovala, což mi k ,,vánočnímu,, čtení vůbec nesedělo, v půlce jsem knihu malém odložila jako nedočtenou. Anotace zněla naprosto úžasně, ale provedení za mě NE.

knihomolkaMist
28.12.2021 4 z 5

Skvělá knížka! Fakt že jo! Kdyby tu nebyla jedna nesrovnalost, dám jí bez váhání plný počet, ale... nesedí mi tam ty osudy... není tam vysvětlené, jak se spojí dohromady - jestli to je tím nárazem a odehrál se tedy jen jeden příběh a ten druhý byl smyšlený... jak to navazuje... a jak skončil ten druhý? Nebo byli nějak propojené? Nebo to bylo vše jen představa? Ale jak by se pak vysvětlil ten konec? :D Prostě mi to nedává smysl, ale možná se nad tím až moc zamýšlím :D
Jako skoro vždy dávám přednost chlapíkovi číslo dva a Harry, ten tady byl úplně boží! Fitz mi ze začátku nesedl na takového lamače srdcí (když se řekne jméno Fitz, představím si toho z Agents of S.H.I.E.L.D. - a ten není lamačem ani omylem :D), ale nakonec jsem si i k němu našla cestu.
Problém hlavní hrdinky mi přišel celkem blízký - i já mám s tímto občas trochu problém a přišlo mi hezké, jak se to tam vyřešilo a nemávlo nad tím rukou :)
Ve výsledku mohu knihu doporučit a příští rok ji na Vánoce plánuji číst znovu :) ale předem varuji stejné přemýšlivce, jako jsem já sama, před koncem - ten by šel totiž určitě vymyslet i lépe :D

brunettlibrary
08.12.2021 1 z 5

Tak tohle mi vůbec nesedlo. Hlavní hrdinka mě opravdu svým chováním štvala. Romantické linky byly trapné a o konci ani nemluvím. Jediná hvězda je za originální nápad dvou paralelních osudů, ale to je opravdu vše. Vánoce jsou v knize vyobrazeny minimálně.

Elulilinka1
15.10.2021 4 z 5

Noooo... já mám vždycky problém s tím, když si přesně nepadnu do noty s hlavní hrdinkou/hrdinou. Takže jsem chvílemi fakt trpěla. Knihu jsem totiž brala do ruky s tím, že to bude rychlé odpočinkové čtení, ale nerozhodná Paige a její věčné »co by kdyby« mě fakt unavovalo.
Naštěstí má knihu ale hromadu pozitiv, takže z tohoto důvodu uděluji hezké 4⭐.

anet.myblog
19.07.2021 4 z 5

Knížka Buď, anebo mě zaujala už svojí anotací. Vypráví o Paige, která trpí rozhodovací paralýzou. A když se má rozhodnout jestli Vánoce stráví v New Yorku, a nebo se s klukem, který se jí už dlouho líbí, nemůže se rozhodnout. V tuhle chvíli se příběh rozdvojí, a my tak sledujeme oba dva osudy zároveň. Příběh se mi líbil, samozřejmě převažuje romantika, ale dozvíme se i něco o úzkostech nebo rozhodovací paralýze. Knížku můžu doporučit, má originální námět, odehrává se v období Vánoc (ale můžete ji číst kdykoli, s tou vánoční tématikou to tam není přehnané) Trochu mi hlavní myšlenkou rozdvojení příběhu připomněla knihu Možná v jiném životě od T.J. Reid

kalinkacz
03.07.2021 3 z 5

Buď, anebo je fajn odpočinková a roztomilá young adult contemporary... Trošku jsem se bála číst vánoční knihu v květnu, ale Vánoc je v příběhu tak akorát a vůbec mi to nevadilo... Kniha má podobný koncept jako Možná v jiném životě - máme tu dvě dějové linky, které ukazují, co by se stalo, kdyby hlavní hrdinka udělala to a to rozhodnutí... Nečekejte nic přelomového, prostě kniha na dovču, která vás v létě zchladí!

bookbypatrik
25.06.2021 3 z 5

Buď, anebo byla moc fajn romanťárna odehrávající se ve vánočním prostředí, není ale podle mě potřeba si čtení nechávat až na zimu, tematiky je tam přiměřeně.
Ocenil jsem také ozvláštění příběhu (rozdělení na dva osudy) a řešení témat jako jsou úzkosti a rozhodovací paralýza.
Vše bylo sice trochu předvídatelné, ale pokud potřebujete odpočinkovou knihu, u které vypnete, tato bude dobrou volbou.

Monikino
14.05.2021 3 z 5

Jedná se o superčtivý YA příběh zasazený do období Vánoc (není však nutné si jej šetřit až na svátky, vánoční motiv je tam tak akorát). Celkové hodnocení: 3,5/5

Co musím ocenit - a co mě ostatně přimělo k pořízení knihy, je fakt, že pracuje s tématem úzkostí, a to v celém příběhu. S čím jsem při čtení trošku bojovala, je jistá klišoidnost a předvídatelnost nejen příběhu, ale i postav, které se nevyhnou jisté typizaci a škatulkám. Pokud se tak na konci každé kapitoly zeptáte, co se bude dít dál, stačí se zamyslet, co by se asi tak stalo v té nejvíce kýčovité romantické komedii. Takže se párkrát nevyhnete (milému!) protočení panenek :-) Ještě více mě ale překvapilo, že mi to ve výsledku nevadilo, čtení jsem si fakt užila a knížku jen obtížně odkládala z ruky.
Pokud se do knížky pustíte s těmito očekáváními, myslím, že nebudete zklamaní!

Autorovy knížky

Kara McDowell
americká
2021  68%Buď, anebo