Brněnská mordparta zasahuje

recenze

Dvojitá vražda (2018) 3 z 5 / akinomV
Dvojitá vražda

Další případ pro mordpartu plukovníka Motla. Tato kniha ze série Původní česká detektivka nás zavádí do prostředí brněnské mordparty, která tentokrát vyšetřuje dva případy zároveň.

Hned v první kapitole se setkáváme s majorem Jonášem a jeho mladou kolegyní kapitánkou Kočařovou. Mladá policistka zve svého kolegu na večerní grilování s přítelem a přeje si, aby major splnil svůj slib, že povypráví o dvou případech z minulosti. Ten pozvání přijímá, na společnou večeři dorazí a plní i svůj slib a pustí se do vyprávění.

První případ, který se začíná čtenářům představovat souvisí s přepadením vozu bezpečnostní služby, která převážela velkou částku peněz, přibližně 25 milionů korun. Jeden člen osádky zmizel a druhý se probouzí v autě spoutaný, svlečený jen do trička a spodního prádla a ponechán svému osudu. Tento mladík se dokáže dostat z auta ven a dojde k nedalekému zemědělskému podniku, kde se ho místní vrátný ujímá a zavolá policii.

V blízkém okolí se rozbíhá druhý případ, který si nakonec žádá již povolané vyšetřovatele prvního případu. V nedaleké obci se totiž nalezlo auto pohřešované ženy. Žena, která pracovala pro finanční společnost zprostředkovávající půjčky, zde byla v ranních hodinách viděna, jak šla vybrat týdenní splátku. Jelikož dlužník nemohl připravené peníze najít, smluvil si s ní schůzku na stejný den večer. Žena však již nedorazila, nikomu se neohlásila a auto zůstalo stát na stejném místě. Tělo pohřešované ženy se brzy objeví pod hromadou haraburdí v jednom sklepě.

Obě vyšetřování se prolínají a čtenář tak má možnost nahlédnout do postupů brněnské kriminálky. Vyprávění je spíše popisné, sledujeme práci jednotlivých oddělení, která se na případech podílejí. Probíhají výslechy a postupně se skládá mozaika obou případů.

Čeho si opravdu cením je dovětek na závěr knihy, kde autor vysvětluje, jak to bylo doopravdy. Hlavní kostra obou příběhů je totiž vystavěna dle skutečných událostí. Můžeme tak porovnat děj v knize s opravdovým vyšetřováním a moc mě překvapilo, jak se autor držel skutečnosti.

Jak jsem již zmínila, kniha není napínavým thrillerem, ale poctivým vyprávěním o policejním řemesle. Ráda jsem si ji přečetla a doporučila bych ji těm, kteří mají rádi spíš klidné vyšetřování v našich českých poměrech.

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář