Bratr Zdík a Zázračný medailon

recenze

Zázračný medailon (2020) 3 z 5 / akinomV
Zázračný medailon

Řádový rytíř Zdislav strávil víc než rok a půl na křížovém tažení proti Maurům, nyní je ale zpět v Praze, kde ho pan Petr z Rožmberka požádá, aby našel ztraceného malíře Gianlucu Pericoliho. Pericoli totiž maloval pro pána z Rožmberka - a nejen pro něj - kostelní obrazy. Kostely však neskrývají jen krásná umělecká díla, ale též tajemství, která nemají být vyzrazena. Najde Zdislav zmizelého umělce a jeho múzu, poněkud kontroverzní krásku Blaženku? Zjistí, komu a proti čemu sloužil zázračný medailon? Řádovému rytíři tentokrát pomáhá nejenom jeho panoš Martin, krčmář Lipolt a křižovník Ojíř, ale také krásná a urozená Notburga z Rabštejna…

Toto je již šestý díl s bratrem Zdíkem, který vyšel u nakladatelstsví Moba. Já osobně jsem se s touto řadou setkala teprve potřetí, ale určitě si dočtu i zbylé díly. Knihy lze číst i samostatně, protože autorka vše potřebné dovysvětlí, jen si nejsem jistá, zda v mém případě neprozradila víc z děje předchozích dílů, které jsem ještě nečetla. To budu moci posoudit až později.
Jako v předchozích dílech si i tady cením jazyka, kterým autorka píše. Je srozumitelný, ale není až moc současný, jak jsem si všimla u jiného autora historických detektivek. Nepoužívá příliš vulgární výrazy a ani to nepřehání s erotikou. Ačkoliv Zdík nežije úplně podle přísah, které složil, čtenář mu jeho prohřešky rád odpustí, protože se tím polidšťuje a ukazuje, že je pouze člověk, který chybuje jako každý jiný.

Možná oproti prvním dvěma dílům, které jsem zatím četla, se v této knize setkáváme blíže s vedlejšími postavami. Poznáváme více rodinné zázemí krásné Notburgy, která si vzala povýšence Pluha z Rabštejna a také vidíme mladé vzplanutí mezi panošem Martinem a milou venkovskou dívenkou. Ti všichni jsou v příběhu důležití a mají tam své místo. Co bych naopak příběhu vytkla, byl rychlý konec. Nejprve se konec zdál nějak neukončený a na posledních pár stránkách se vše dovysvětlilo tak nějak uspěchaně. Navíc bych čekala víc od zázračného medailonu, který dal knize název. Takto bych si dovedla představit, že se kniha může jmenovat i jinak.

Každopádně knihu doporučuji všem, kteří rádi čtou oddechové detektivky z historického prostředí nebo znají příběhy bratra Zdíka. Tato kniha vám určitě udělá radost.

Komentáře (0)

Přidat komentář