Boj za naši zemi

recenze

Dívka v ohni (2020) 3 z 5 / Lena91
Dívka v ohni

Otázka terorismu je jedno z aktuálních témat jak v reálném světě, tak i v tom literárním. Jako takový středobod a ústřední motiv si jej zvolil i britský publicista a spisovatel Tony Parsons v nové knize s názvem Dívka v ohni, jež patří do oblíbené série s detektivem Wolfem. Max Wolf je londýnský detektiv z Metropolitní policie, který se stane přímým svědkem teroristického útoku, při němž je dronem svržen vrtulník. Dopadne do jednoho z největších nákupních center v Londýně a o život tam přijde čtyřicet pět nevinných lidí.
Hned v úvodu servíruje autor čtenářům slušnou dávku dramatu, když při tzv. operaci Tolstoj, jež má za cíl zatknout bratry Khanovy, teroristy a majitele dronu, dochází k přestřelce končící smrtí seržantky Alice Stoneové a obou bratrů. Borodino street, kde k události došlo, se tak stává pietním místem a kniha na moment sociálním románem popisující chování lidí a vliv masy. Lidé tam nosí kvěniny a svíčky a poslouchají antiteroristické proslovy řidiče Halfpennyho. Jelikož jsou oba bratři po smrti, hněv lidu je směřován na jejich otce. Autor zde hodně zdůrazňuje onen vliv davu, jeho přesvědčení a zaslepenost. Jak se brzy ukáže, každý, kdo rodinu Khanových chrání a považuje za nevinné oběti, si tak sám kreslí na záda terč a jedním z nich je samotný Max, který tuší, že otec Khan je v nebezpečí. Nejen, že v ulicích se bouří davy protestujících lidí, ale také se na scéně objevuje postava Zlého Mojžíše, která zanechává na sociálních sítích i na místě činu citace z Bible směřující na desatero přikázání.
„Budeš se plazit“, tak zní sms zpráva, která chodí Maxovi od neznámého čísla. Posílá mu snad tyto zprávy rozhněvavý kolega vinící Maxe ze sebevraždy kamaráda nebo je to dílo Zlého Mojžíše? Autor nenechává čtenáře vydechnout a celý příběh je protkaný krvavými scénami a vraždami. Po úvodním hromadném neštěstí a úmrtích při operaci Tolstoj se staneme svědky smrti otce Khana, které ho Max chránil až do posledního výdechu, sebevraždy jednoho policisty a ukřižovaného překupníka německých zbraní.
Do kontrastu k tomu všemu staví Parsons soukromé problémy Maxe Wolfa, který žije sám se svou sedmiletou dcerou Scout a vše vypadá idylicky. Ale jen do té doby, než se jeho bývalá žena rozhodně bojovat o opatrovnictví jejich dcery a Max tak musí čelit nejen blížícímu rozpadu rodiny ale i nebezpečí.
Dívka v ohni je vcelku čtivou kriminálkou, kde rozhodně nechybí dramatičnost a krev. Přesto, že kniha v tomto směru graduje a vražd přibývá, mě osobně v celém příběhu něco chybělo. Možná to způsobuje prolínání pracovního a soukromého života Maxe Wolfa, které mám u kriminálek jinak velmi ráda, ale v tomto případě mi popis rodinných problémů připadal poněkud nudný a utahaný. Jinak je ale Max Wolf sympaťák, kterého si hned oblíbíte a fandíte mu. Trochu jsem postrádala takový ten typ napětí, kdy nemůžete knihu odložit, ale musím přiznat, že jsem byla až zaskočena závěrem, který mě rozesmutnil. Určitě stojí za to dát Tonymu Parsonsovi šanci a knihu si přečíst.

Děkuji nakladatelství MOBA na recenzní výtisk.


Dívka v ohni Dívka v ohni Tony Parsons

Když teroristé za pomoci dronu způsobí pád letadla, které se zřítí na jedno z nejrušnějších londýnských obchodních center, rozběhne se řetězec událostí, které zasáhnou jak viníky, tak i nevinné. Detektiv Max Wolfe z policejní cent... více


Komentáře (0)

Přidat komentář