Amnézie

recenze

Dívka beze jména (2021) 5 z 5 / a.k
Dívka beze jména

Šéfka dentonské policie Josie Quinnová je přivolaná na místo činu, kde byla brutálně napadena mladá žena. Ta skončila v nemocnici s otokem mozku a v bezvědomí. Šílené je, že žena krátce před útokem porodila, ale novorozeně zmizelo. Aby toho nebylo málo, Josie začne pohřešovat svého snoubence Lukea. V jeho domě objeví záhadnou ženu, která by, jak se ukazuje, mohla být vodítkem ke zmizelému nemluvněti. Problém je v tom, že žena trpí amnézií, netuší, jak se jmenuje, ani jak se dostala do Lukeova domu.

Náčelnice Josie je velmi silná postava a má působivou minulost. Kombinace zmizení snoubence a vyšetřování aktuálního případu odkrývají nejedno překvapení a Josie stále více pochybuje o tom, zda Lukea vlastně opravdu znala. Čím se posouvá v pátrání dál, tím se pro ni stává případ osobnějším.

„Dívka beze jména“ je druhou epizodou série a v tomto případě doporučuji číst díly popořadě. Je zde až příliš souvislostí, u kterých je znalost předchozí knihy přínosem. Tento díl také spoileruje obsah jedničky. Knize nechybí napětí, rychlý spád a řada nečekaných dějových zlomů. Nejde přitom jen o hledání pohřešovaných, roste také počet mrtvých a kuriózně přibývají mrtví i mezi těmi, které byste považovali za podezřelé.

Kniha se moc dobře čte. Má krátké kapitoly, rychlý a zajímavý vývoj v ději. Po přečtení prvního dílu „Mizející dívky“ jsem s dychtivostí čekala na pokračování. A stálo to opravdu za to. Bylo to ještě lepší. Josie má stále co nabídnout, ať už ve svém soukromí - stále ještě čekám na odhalení celé její tajemné minulosti - tak v zajímavých, košatě pojatých případech. Je vidět, že si autorka potrpí na ne zrovna jednoduše vyznívající motivy a činy pachatelů. Celkově lze ideu motivu logicky pochopit, ale její důsledky jsou možná až monstrózní v provedení. I tentokrát to bylo na hraně, kdy to ještě nevyzní jako úplně překombinovaná šílenost. A čte se to sakra dobře!

V příběhu se objevuje celá řada postav, přesto si velmi lehce udržíte přehled. Prolínají se zde osobní pocity a prožitky s celou řadou akčních a napínavých scén. Mezi svižně napsanými kapitolami najdete příspěvky z různých mediálních zdrojů o úmrtích mladých lidí způsobených nešťastnou náhodou. Ty mě tedy velmi iritovaly, protože jsem nebyla schopná přijít na to, proč o nich čtu.

Z knihy jsem nadšená. Velmi slibná krimi série, která stojí za přečtení. Doporučuji čtenářům, kteří hledají zběsilé detektivní případy s neotřelým tématem a budiž jim výrazná, sympatická vyšetřovatelka bonusem.


Dívka beze jména Dívka beze jména Lisa Regan

Vedle lehátka se válel malý vycpaný slon a zmačkaná zelená deka, dost velká jen na to, aby do ní zabalili novorozeně. „Tady bylo mimino? Ona měla dítě? Je…?“ „Dítě tu není.“ Když detektiv Josie Quinnová dorazí na místo činu ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář