Amnézie

recenze

Dívka beze jména (2021) 5 z 5 / a.k
Dívka beze jména

Šéfka dentonské policie Josie Quinnová je přivolaná na místo činu, kde byla brutálně napadena mladá žena. Ta skončila v nemocnici s otokem mozku a v bezvědomí. Šílené je, že žena krátce před útokem porodila, ale novorozeně zmizelo. Aby toho nebylo málo, Josie začne pohřešovat svého snoubence Lukea. V jeho domě objeví záhadnou ženu, která by, jak se ukazuje, mohla být vodítkem ke zmizelému nemluvněti. Problém je v tom, že žena trpí amnézií, netuší, jak se jmenuje, ani jak se dostala do Lukeova domu.

Náčelnice Josie je velmi silná postava a má působivou minulost. Kombinace zmizení snoubence a vyšetřování aktuálního případu odkrývají nejedno překvapení a Josie stále více pochybuje o tom, zda Lukea vlastně opravdu znala. Čím se posouvá v pátrání dál, tím se pro ni stává případ osobnějším.

„Dívka beze jména“ je druhou epizodou série a v tomto případě doporučuji číst díly popořadě. Je zde až příliš souvislostí, u kterých je znalost předchozí knihy přínosem. Tento díl také spoileruje obsah jedničky. Knize nechybí napětí, rychlý spád a řada nečekaných dějových zlomů. Nejde přitom jen o hledání pohřešovaných, roste také počet mrtvých a kuriózně přibývají mrtví i mezi těmi, které byste považovali za podezřelé.

Kniha se moc dobře čte. Má krátké kapitoly, rychlý a zajímavý vývoj v ději. Po přečtení prvního dílu „Mizející dívky“ jsem s dychtivostí čekala na pokračování. A stálo to opravdu za to. Bylo to ještě lepší. Josie má stále co nabídnout, ať už ve svém soukromí - stále ještě čekám na odhalení celé její tajemné minulosti - tak v zajímavých, košatě pojatých případech. Je vidět, že si autorka potrpí na ne zrovna jednoduše vyznívající motivy a činy pachatelů. Celkově lze ideu motivu logicky pochopit, ale její důsledky jsou možná až monstrózní v provedení. I tentokrát to bylo na hraně, kdy to ještě nevyzní jako úplně překombinovaná šílenost. A čte se to sakra dobře!

V příběhu se objevuje celá řada postav, přesto si velmi lehce udržíte přehled. Prolínají se zde osobní pocity a prožitky s celou řadou akčních a napínavých scén. Mezi svižně napsanými kapitolami najdete příspěvky z různých mediálních zdrojů o úmrtích mladých lidí způsobených nešťastnou náhodou. Ty mě tedy velmi iritovaly, protože jsem nebyla schopná přijít na to, proč o nich čtu.

Z knihy jsem nadšená. Velmi slibná krimi série, která stojí za přečtení. Doporučuji čtenářům, kteří hledají zběsilé detektivní případy s neotřelým tématem a budiž jim výrazná, sympatická vyšetřovatelka bonusem.

Komentáře (0)

Přidat komentář