Amišské tajemství

recenze

Pocit hanby (2022) 4 z 5 / Lena91
Pocit hanby

Mají zakázáno používat elektřinu, telefony či auta. Ženy jsou podřazené mužům a násilí je jim vzdálené. Žijí skromně ve velkých rodinách. Tak nějak lze definovat amišskou komunitu, do které nás ve své nové knize s názvem Pocit hanby přivádí americká autorka Linda Castillo. Castillo má na kontě přes třicet knih, které ráda situuje do svého bydliště – Ohia, kde se také odehrává i jedenáctý díl oblíbené detektivní série s policejní náčelnicí Kate Burkholderovou.
Autorka hned na začátku čtenáři servíruje dávku dramatu, když v krvavém prologu líčí brutální vraždu amišské babičky Mary Yoderové, která sbírala poblíž opuštěného statku ořechy se svými vnučkami. Jedna z nich, sedmiletá Elsie Helmuthová, byla vrahem unesena a tak jediným svědkem je mladší sestřička, jež vraha popisuje jako Da Deivel (ďábel). Náčelnice Kate se okamžitě pouští do práce a na vyšetřování pracuje nejeden policejní útvar.
Celá kniha je rozdělena do kratších kapitol, které nám čtenářům svými podtituly podávají informaci o uplynutém čase od únosu, což považuji za velmi přínosné. Je tak totiž možné krásně sledovat, jak autorka pracuje s utíkajícím časem a naléhavostí, kterou samozřejmě čas zvyšuje. Hlavní hrdinku tak nelze než si oblíbit, protože s přibývajícím časem její zápal stoupá a je neuvěřitelné, kam až je ochotna Kate zajít. Ačkoliv se prakticky nic nedozvíme o soukromém životě Kate, o jejím mládí či rodině, Castillo i tak dokázala vykreslit povahu Kate naprosto skvěle, že mám pocit jako bych ji znala, přesto že o ní vím pramálo. Jakožto bývalá amiška má blíž k celému případu a je vidět, že i ona je přijímána amišským prostředím lépe než ostatní policisté. Přesto ale zanedlouho je Kate jasné, že před ní něco skrývají a Kate má pocit, že je to zásadní.
Když se Kate náhodně dozví, že v celém případu by mohl hrát nějakou roli i místní biskup, neváhá ho vyslechnout, avšak ten chce své tajemství udržet podle slibu. Křehká povaha jeho ženy však pomůže Kate k dalším vodítkům, jimiž jsou biskup a porodní bába z Crooked Creeku. Když se tam Kate vydává, jeden ze svědků je už mrtvý a druhý zemře Kate prakticky před očima málem i s ní samotnou a Kate je jasné, že na malé Elsie někomu záleží víc než na životech všech ostatních.
Ačkoliv nemohu srovnávat s předchozími díly série, neboť tohle je moje první zkušenost s autorkou, musím říct, že kniha předčila moje očekávání. Zprvu mě možná trochu odrazovalo ono amišské prostředí, o kterém jsem prakticky nic nevěděla, nakonec to nebylo vůbec důležité. Naopak svou odlišností a například náročností je sehnat bez telefonů tomu všemu dodávalo na zvláštnosti a takové příjemné jinakosti. Tempo příběhu bylo úplně zběsilé, hlavní hrdinka snad pomalu ani nespala, žádné hluché místo, stále se někde něco dělo a v knize tak v žádném případě nechybí zvraty, zápletky, krvavé i nekrvavé vraždy a odhalování starého tajemství, které stálo nejeden život.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář