Zločin a trest přehled

Zločin a trest https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506526/bmid_zlocin-a-trest-Dub-506526.jpg 4 2698 2698

Bohatě ilustrované vydání stěžejního díla světové literatury a zároveň nejslavnější detektivky všech dob, v níž autor rozkrývá nejtemnější zákoutí a záhyby duše vraha, chudého petrohradského studenta práv, který promyslel, naplánoval a spáchal vraždu staré lichvářky, a to nikoli z čistě sobeckých, zištných pohnutek ani v afektu, nýbrž z přesvědčení, z pocitu nadřazenosti a intelektuální pýchy, je doplněno více než sedmdesáti původními obrazy a kresbami proslulého anglického malíře a ilustrátora Davea McKeana. Dostojevskij své velké strhující drama o zločinu, o souboji dobra a zla, o svědomí, trestu, vykoupení, a také o Rusku a ruské duši, začal psát roku 1865 v zahraničí nedlouho po smrti své první ženy a bratra, kdy se ocitl ve finanční tísni. Román vycházel nejprve na pokračování v časopise Russkij věstnik, v roce 1866 byl publikován knižně. Česky vyšel poprvé roku 1883 v překladu Josefa Penížka, v pozdějších letech byl přeložen ještě celkem pětkrát.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

Преступление и наказание (Prestuplenije i nakazanije) , 1866


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zločin a trest. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (332)

Hradčiatko
25.04.2024 5 z 5

Čakala som boj s čítaním a naopak, šlo to samo! Jedna z tých "doporučených" kníh zo školy, kde sa dá naozaj ponoriť do deja, zamyslieť a tiež si tak trochu povedať... možno keby sme na tej strednej boli duševne zrelší, dívali by sme sa na to inak, ale na to treba mať nažité, urobiť pár chýb v živote, rozhodnutí, aby človek mohol oceniť. Vybrala som si ju po návšteve múzea Dostojevského v Kazachstane, malé mesto Semey / Semipalatinsk, ešte menšie múzeum, ale nadšenie miestnych veľké a som rada, že ma tak inšpirovalo!

yousips
16.03.2024 5 z 5

Knížka byla opravdu silná, wow. Co bych tu psal by bylo jen opakování toho, co napsali lidé přede mnou. Jednu věc ale mohu předat - není vhodná pro maturanty pro dočítání na poslední chvíli :) Nejspíš ji za víkend nestihnete.


Achillesaželva
26.02.2024 5 z 5

Prestupljenie i nakazanie..
Dostojevskij byl génius a jeho knihy jsou mnohem více, než jen pouhé romány. V jeho postavách je ukrytý nejhlubší smysl jejich tázání, neklidů, tragických rozhodnutí (jako zde Raskolnikov) a autor dokáže vystihnout právě onen zápas, když jeho hrdinové vlastně teprve poznávají sebe sama, uvědomují si následky svých činů.. V Dostojevského dílech nejsou klišé, ani prvoplánová a plytká rozuzlení...to je na něm tak obdivuhodné! Kdo ze spisovatelů toto dokáže?!
Připadám si vlastně nepatřičně: kdo jsem já, abych komentovala takového velikána. Každý, ať si udělá názor sám, doporučuji rozhodně!

všechny komentáře

Související novinky (3)

Knihomolové a další knižní novinky (24. týden)

08.06.2023


Zvrácená pouta, Netvor a další knižní novinky (48. týden)

28.11.2022


Nové eknihy zdarma (únor)

04.02.2020


Citáty z knihy (2)

Čím temnější noc, tím jasnější hvězdy. Čím hlubší žal, tím blíže Bohu.


Na světě není nic těžšího než upřímnost a nic lehčího než lichocení. Je-li v upřímnosti jen kapička falešné noty, dochází okamžitě k disonaci a po ní k ostudě. Avšak v lichocení může být falešné všecko až do poslední noty, a přesto zůstane příjemné a působí potěšení, sice hrubé potěšení, ale přesto potěšeni. A i kdyby byla lichotka sebehrubší, určitě se bere nejméně z poloviny vážně. A to platí pro všechny společenské stupně a vrstvy.


Kniha Zločin a trest v seznamech

v Právě čtených120x
v Přečtených4 141x
ve Čtenářské výzvě222x
v Doporučených378x
v Knihotéce1 054x
v Chystám se číst1 377x
v Chci si koupit252x
v dalších seznamech61x