Továrna na absolutno přehled

Továrna na absolutno
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32121/tovarna-na-absolutno-32121.jpg 4 1207 1207

První Čapkův utopický román o vynálezu stroje na využití energie, jenž však z hmoty kromě ostatní energie uvolňuje i "absolutno"- boha a způsobí tím převraty v citech a myšlení lidí i národů. Kladem díla zůstává jeho kritika: kritika nacionalismu, klerikalismu a společenského systému, na jehož pozicích autor stál.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Továrna na absolutno. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (158)

murdoch
13.10.2024 5 z 5

(SPOILER) Na rozdíl od opravdu slabého R.U.R. je Továrna na Absolutno nesporný skvost... Dokonce lepší než Krakatit. Neskrývaný výsměch všem politikům, vojevůdcům, vládcům, ale i jejich níže postaveným příbuzným, jako jsou starostové, přednostové a další nahraditelní nadutci... Tleskám. A panu Čapkovi odpouštím i trestuhodnou neznalost některých už v jeho době známých vědeckých poznatků, se kterými přesto manipuluje ("atom je vlastně shluk elektronů, to jest nejmenších elektrických dílců “). Najdeme tu spoustu vtipných hlášek ("Nebo si představ, že jsem chodil vzduchem. Víš, tomu se říká levitace. Nikdy jsem takovým nesmyslům nevěřil. Pomysli si, jak jsem se zhrozil.“
„To věřím,“ řekl Bondy vážně. „To musí být trapné.“
„Hrozně trapné."), hodně pravdy ("Ne, Bondy, obchod a průmysl nejsou od Boha.“) a hlavně, především, tu vidím velké varování před vlivem náboženství (kteréhokoliv). Před vlivem dogmatických bludů, které po tisíciletí slouží jen k zotročení lidstva, aniž by jejich záměrem bylo posouvat ho dál (pokud k tomu někdy došlo, pak šlo jen o vedlejší efekt)... Ale nastiňuje nám i řešení: "Svět bude zlej, pokud nezačnou lidi věřit v lidi"
A tak to je.

theozijenamarsu
25.09.2024 3 z 5

Tohle je už moje třetí kniha od Čapka a ať se snažím sebevíc, prostě jeho stylu nedokážu přijít na chuť. Na druhou stranu se ale jedná o velmi zajímavé a předvídavé dílo.


MíšaS.
20.09.2024 3 z 5

Čapkova vize budoucnosti a jeho předvídavost je neskutečná, ale bohužel musím přiznat, že příběh jako takový mě moc nebavil.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Víte, čím větší věci někdo věří, tím vzteklejc pohrdá těma, co v ně nevěří. A přece největší víra by byla věřit v lidi.


Kniha Továrna na absolutno v seznamech

v Právě čtených25x
v Přečtených1 846x
ve Čtenářské výzvě148x
v Doporučených65x
v Knihotéce374x
v Chystám se číst259x
v Chci si koupit30x
v dalších seznamech11x