Tiché roky přehled

Tiché roky https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532045/bmid_tiche-roky-65c9dc4125fa0.png 5 6577 6577

Co všechno nevíme o svých nejbližších? Když Bohdanu její umírající babička osloví cizím jménem, začne plachá a uzavřená dívka pátrat po rodinné minulosti. Odcizený a mrzoutský otec, s nímž se jí nedaří navázet bližší vztah, ale její snažení zrovna neulehčuje. Jedinou oporou je jí dobrosrdečná nevlastní matka Běla, která se však nakonec vždy podřizuje nařízením a náladám svého muže. Bohdanino vyprávění se střídá s příběhem Svatopluka Žáka, oddaného komunisty, který celý život zasvětil budování socialismu, v němž ale jeho milovaná manželka ani zbožňovaná dcera nevidí svou budoucnost tak růžově jako on. Nečekaná tragédie ovšem naprosto změní situaci a ze Svatopluka udělá zcela jiného člověka. Autorčino intimní rodinné drama opět ukazuje, že "malá" osobní historie může být stejně důležitá jako velké dějiny, protože všechno, co se stalo předtím, než jsme přišli na svět, zásadně ovlivňuje náš další život.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tiché roky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1595)

bohejsova
dnes 5 z 5

Další krásný a dojemný příběh od autorky, plný smutku, utrpení a lásky od kterého jsem se pořádně nemohla odtrhnout a kdybych mohla, tak bych knihu přečetla jedním dechem. Jen je škoda, že kniha dál nepokračuje a má otevřený konec jako kdyby měl přijít druhý díl nebo ještě jedna kapitola, ale už nepřijde. Všem velice knihu doporučuji!!!!

Veru_92
dnes 5 z 5

Od první stránky poutavý, krásným jazykem napsaný příběh o obyčejné rodině, nevyřčených slovech, trápení, vzájemném neporozumění, ale i lásce. Citlivý a nenásilný styl vyprávění zanechává dojem uvěřitelnosti. Dojemné, ale bez kýče, opravdové, lidské - to, co život píše sám. Záležitost na dva večery.


-markéta-
včera 5 z 5

Tolik bolesti na "pár" stránkách.

Neumím, a ani nechci, si představit, jak moc muselo dítě jako Bohdanka trpět. Moc si přeji, aby na světě nebylo žádné takové dítě, které by se dostalo do takové rodiny. Otec naprosto selhal a měl by si dát tolik facek, kolik by jenom ustál a pak ještě aspoň dalších 100. Bohužel ani spása jménem Běla či Martin mi nezalepili ránu na srdíčku, kterou Bohdanin otec způsobil.

"Nádherný", silný, hluboký příběh. Paní Mornštajnová ví, jak zaujmout, o čem psát a také ví, kdy skončit. Stejně jako většina čtenářů, tak i já na konci knihy byla naštvaná a v duchu křičela, že jsme knihu zaklapli s tak moc otevřeným koncem. Všichni jsme na ten moment čekali a ono nic. Možná je to tak i lepší, nemyslíte?

všechny komentáře

Související novinky (26)

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022


50 nejčtenějších knih roku 2021

27.12.2021

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (47)

Od té doby vím, že i dospělí pláčou.


Tehdy jsem se začala ohlížet do minulosti a vrývat si do paměti současnost. Stala se ze mě sběratelka vzpomínek.


Tak jako mávnutí motýlích křídel může vyvolat tajfun na druhém konci světa, tak i pouhé slovo mnohdy raní a poznamená vztah dvou lidí navěky.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (3)

2019 - Český bestseller (Česká beletrie pro dospělé - ČESKÝ BESTSELLER (hlavní kategorie))
2019 - Kniha roku - Čtení tě mění (Společenský román)
2019 - Kniha roku - Čtení tě mění (Absolutní vítěz)


Kniha Tiché roky v seznamech

v Právě čtených94x
v Přečtených9 811x
ve Čtenářské výzvě3 143x
v Doporučených604x
v Knihotéce1 400x
v Chystám se číst1 372x
v Chci si koupit373x
v dalších seznamech32x