Tady byla Britt-Marie přehled

Tady byla Britt-Marie https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291501/bmid_tady-byla-britt-marie-nSQ-291501.jpg 4 1608 1608

Román o tom, jak se lidé ztrácejí, zamilovávají a kopou do všeho, co je kulaté. Nejhezčí věc, kterou můžete o vesnici Borg říct, je to, že leží u silnice. O Britt-Marii zase někdo řekl, že je pasivně agresivní, zpomalená a ukňouraná bába. A to není hezké vůbec – i když možná ne úplně nepravdivé. Britt-Marie po čtyřiceti letech manželství opustila město a manžela, který ji podváděl, a přijela do Borgu. Borg zasáhla finanční krize a nechala po sobě jen cedule s nápisem „Na prodej“ a pizzerii, která je cítit pivem. Britt-Marie nesnáší fotbal. Fotbal je to jediné, co v Borgu zůstalo. Tohle nevypadá na začátek krásného přátelství, to rozhodně ne. Ale když děti z fotbalového týmu v Borgu potřebují trenéra tak zoufale, že se nakonec rozhodnou přijmout kohokoliv, tak je detaily jako třeba ten, že ona opravdu, ale opravdu dělat kouče nechce, nezajímají. Tady byla Britt-Marie je román o tom, jaké to je mít předsudky (ne že by Britt-Marie nějaké měla, to samozřejmě ne), o ukládání příborů ve správném pořadí (vidličky, nože, lžíce, v tomhle pořadí, ale Britt-Marie na tom přece netrvá!) a o přírodě vedle silnice. Je to příběh o druhých šancích, prvních výkopech a o tom, že jedlá soda vyčistí skoro všechno.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Britt-Marie var här , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tady byla Britt-Marie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (435)

Kristy.Seb
20.05.2024 4 z 5

Někdy se člověku žije lépe s tím, že neví, kdo je, když aspoň ví, kde je.

Protože život je víc než boty, ve kterých chodíte. Víc než člověk, kterým jste.

V jistém věku se v podstatě všechny otázky v životě točí okolo jediné věci: Jak žít svůj život?

Smrt je nejvyšší forma bezmoci. Bezmoc je nejvyšší forma zoufalství.

Strašně dlouho jsem se nemohla začíst. Ale konec knihy mě dost vtáhnul.

Janadvorackova
04.05.2024 4 z 5

Autor umí vyrobit hrdiny, které máte nejprve chuť zavraždit a pak si je oblíbíte.

Interakce s krysou byly zvláštní, vlastně smutné, ale prostě já bych si povídala taky...
Koho neprovází ona znepokojivá touha "být vidět."


karel.kral
13.04.2024 3 z 5

Muž jménem Ove mě bavil... Tahle kniha, i když hodně podobná, zdaleka tolik ne, musel jsem se nutit, abych ji dočetl. Nakonec byl příběh podobně dojemný, ale až ke konci knihy.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Žebříček nejprodávanějších eknih v dubnu 2016

02.05.2016


Připravované knižní novinky (13. - 19. 4.)

12.04.2016


Citáty z knihy (4)

Život je víc než boty, ve kterých chodíte. Víc než člověk, kterým jste. Je to sounáležitost. Části vás samých v někom jiném. Vzpomínky na zdi a skříně a zásuvky s příbory, u kterých víte, kde co leží. Celoživotní přizpůsobování se a perfektní organizace, aerodynamické soužití dvou osobností. Společné prožívání všech obyčejných věcí.


Vášně jsou dětinské. Banální a naivní. Nedají se naučit, jsou instinktivní a zcela nás přemohou. Zaplaví nás. Očistí nás. Všechny ostatní emoce jsou spjaty se zemí, ale vášeň sídlí ve vesmíru. A proto je vášeň cenná, ne pro to, co nám dá, ale pro to, co nás nutí riskovat. Naši důstojnost. Nepochopení ostatních a nesouhlasné kroucení hlavou.


Ono se to těžko odhaduje, kdy vykvete láska, to se člověk prostě jednoho dne probudí a láska mezitím vypučela. Stejně tak to funguje, když usychá, a jednoho dne je najednou na všechno pozdě.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Tady byla Britt-Marie v seznamech

v Právě čtených22x
v Přečtených2 147x
ve Čtenářské výzvě505x
v Doporučených176x
v Knihotéce543x
v Chystám se číst559x
v Chci si koupit99x
v dalších seznamech20x