Planeta žije přehled

Planeta žije
https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79492/bmid_planeta-zije.jpg 5 54 54

Tato kniha vznikla na základě seriálu natočeného pro britskou televizní společnost BBC, který uvedla rovněž Československá televize v roce 1987. Obě díla navazují na předcházející seriál a knihu Život na Zemi (Panorama 1986), v nichž se jejich tvůrci pokusili popsat evoluci živočichů a rostlin na naší planetě za poslední tři tisíce miliónů let a nastínit vznik a vývoj různých živočišných skupin, jenž vyvrcholil rozvojem savců s člověkem na samém konci vývojové cesty. Předkládaná kniha je naopak přehledem současného stavu života na Zemi. Zkoumá, jak si zástupci starobylých skupin živočichů rozdělili životní prostředí planety spolu s představiteli vývojově pokročilejších forem a jak se přizpůsobili nepřebernému množství rozmanitých biotopů, jež Země skýtá. Tu a tam se mohou příběhy obou knih poněkud překrývat, ovšem rozmanitost zvířeny a rostlinstva je tak obrovská, že v mnoha případech jsou stejné epizody ilustrovány druhy naprosto jinými než v předchozím díle. Kniha vznikala současně s televizním seriálem. Není proto jeho přímým potomkem ani vedlejším produktem. Obě díla můžeme považovat za bratrance vycházející z téhož výzkumu, který je výsledkem mnohaletého úsilí, studia a cestování. Jako taková se tedy liší i podobají. A doufejme, že i vhodně doplňují.... celý text

Literatura faktu Příroda, zvířata Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Panorama
Originální název:

The Living Planet , 1984


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Planeta žije. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Ninushka
28.06.2024 5 z 5

Chytře napsané, poukazuje na důležitost jednotlivých ekosystémů a jejich propojení. Kniha nenucenou formou předává spoustu informací.

Jizi
04.06.2024 5 z 5

Všechno souvisí se vším.
Obecně známá pravda, které nabírá v další knize Davida Attenborougha, se kterou jsem měla tu čest strávit opravdu hodně času, celoplanetární rozměr.
Od nejhlubších oceánů po nejvyšší hory a ještě o kus dál, až tam, kam se dostanou mraky, zkoumá britský přírodovědec vazby mezi rostlinami, živočichy a prostředím, v němž se pohybují, které jsou stejně unikátní jako on sám. Jako příklady si vybírá méně známé, fascinující tvory a mnohdy člověku nestačí krásné barevné fotografie, které knihu doplňují a musí si o nich najít ještě víc (k dokreslení vyprávění o papoušcích kakapo vřele doporučuju na youtube video s názvem "Shagged by a rare parrot").
Závěr je bolestný, protože jsme jediný bezohledný a hrubě expandující živočišní druh, který jde doslova přes mrtvoly kvůli něčemu tak pomíjivému, jako je zisk, neváháme drancovat, plundrovat a nenávratně ničit.
Naděje ale je. A jedna její část spočívá v tom, že si uvědomíme, že tu nežijeme ani omylem sami a že se o ten prostor na té naší nádherné, nesmírně pestré Zemi musíme podělit, protože žádná planeta B neexistuje.


KITT
30.11.2022 5 z 5

Tohle je nejlepší kniha o přírodě. Tak neskutečně zajímavé informace o všem možném v přírodě. Tak skvěle podané, že tuto knihu nedokáže nic překonat. Dozvěděl jsem se tu tolik zajímavosti, které jsem vůbec nevěděl. Příroda je tak dokonale uzpůsobena, a je podivuhodné, jak se dokáže postarat o všechno, co vytvořila a jak do sebe všechno zapadá. Bohužel na konci knihy je také psáno, jak je narušena vlivem člověka. Doporučuji k přečtení a také zamyšlení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Planeta žije v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených64x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce60x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit15x